Некатегоризовано

Generativna veštačka inteligencija ima potencijal da unapredi zdravstvenu negu, tvrdi istraživanje

Summary

Bez obzira na rastuću zabrinutost zbog visokih troškova zdravstvene nege, interesnih stopa, inflacije i sagorevanja zdravstvenih radnika, veštačka inteligencija (AI) izaziva optimizam kod potrošača i zdravstvenih sistema. U istraživanju sprovela Deloitteova Studija za rešenja u zdravstvu, više od polovine ispitanika […]

Generativna veštačka inteligencija ima potencijal da unapredi zdravstvenu negu, tvrdi istraživanje

Bez obzira na rastuću zabrinutost zbog visokih troškova zdravstvene nege, interesnih stopa, inflacije i sagorevanja zdravstvenih radnika, veštačka inteligencija (AI) izaziva optimizam kod potrošača i zdravstvenih sistema. U istraživanju sprovela Deloitteova Studija za rešenja u zdravstvu, više od polovine ispitanika (53%) izjavilo je da veruje da generativna AI može poboljšati pristup zdravstvenoj nezi, dok je 46% potrošača mišljenja da AI ima potencijal da učini zdravstvenu zaštavu pristupačnijom.

Generativna AI predstavlja veštačku inteligenciju koja kreira originalne sadržaje u različitim modalitetima (tekst, slike, zvuk, kod, glas, video) koji bi ranije zahtevali veštinu i stručnost ljudi. Istraživanje je obuhvatilo 2.014 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama i ukazalo da 48% potrošača koristi generativnu AI u domenu zdravstva, dok je 84% makar čulo za ovu tehnologiju.

Interesantno je da potrošači smatraju da je generativna AI pouzdana u domenu zdravstvene nege, pri čemu je većina korisnika (69%) ocenilo informacije koje su dobili kao veoma pouzdane ili izuzetno pouzdane. Pomenuto istraživanje je otkrilo da svaki peti potrošač koji koristi generativnu AI u oblasti zdravlja i dobrobiti to radi kako bi se upoznao sa medicinskim stanjima.

Poticajna izjava koju je dao Asif Dhar, M.D., potvrđuje da potrošači veruju da generativna AI može smanjiti troškove zdravstvene nege i poboljšati pristup zdravstvu. Kroz sagledavanje perspektive potrošača, istraživanje pruža vredne uvide koji mogu pomoći razvoju strategije za usvajanje ove tehnologije u zdravstvenom sektoru, uzimajući u obzir i zaštitu potrošača i podršku provajderima, platiocima i inovatorima u razvoju rešenja koja mogu doneti optimalne rezultate.

FAQ:

Q: Šta je generativna veštačka inteligencija (AI)?
A: Generativna veštačka inteligencija je oblik veštačke inteligencije koji kreira originalne sadržaje u različitim modalitetima (tekst, slike, zvuk, kod, glas, video).

Q: Koliko potrošača smatra da generativna AI može poboljšati pristup zdravstvenoj nezi?
A: 53% potrošača smatra da generativna AI može poboljšati pristup zdravstvenoj nezi.

Q: Koliko potrošača misli da generativna AI može učiniti zdravstvenu negu pristupačnijom?
A: 46% potrošača veruje da generativna AI ima potencijal da učini zdravstvenu negu pristupačnijom.