Некатегоризовано

Data Feminizam

Summary

Datiranje Feminizam, napisan od strane Ketrin D’Ignasio i Lorena Klajn, postao je značajan rad u studijama feminizma, tehnologije, aktivizma i feminističke tehno-nauke. Knjiga istražuje preseke feminizma i nauke o podacima, ističući potrebu za etičkim i pravednim praksama prema podacima. Izaziva […]

Data Feminizam

Datiranje Feminizam, napisan od strane Ketrin D’Ignasio i Lorena Klajn, postao je značajan rad u studijama feminizma, tehnologije, aktivizma i feminističke tehno-nauke. Knjiga istražuje preseke feminizma i nauke o podacima, ističući potrebu za etičkim i pravednim praksama prema podacima. Izaziva pretpostavku neutralnosti u podacima i algoritmima i naglašava važnost prepoznavanja i suočavanja s postojećim neravnotežama moći.

Jedan od glavnih ciljeva Datalnog feminističkog pokreta bio je da pokaže kako bi feminizam mogao doprineti razgovorima o naučnoj i pravednoj upotrebi podataka. Autori su primetili kako su podatkovni sistemi često korišćeni za pojačavanje postojećih nejednakosti umesto da se bave njima. Koristeći feminističke principe, oni su pokazali kako bi naučna upotreba podataka mogla imati koristi od inkluzivnijeg i kritičkijeg pogleda. Neočekivano dostignuće knjige bilo je to kako je oduševila druge ljude koji su prepoznali vitalnu ulogu feminizma u predstavljanju etičkih i pravednih praksi prema podacima.

Još jedan ključni doprinos knjige bio je naglasak na radu koji se već obavlja na ovom preseku. Data Feminism je predstavila različite inicijative i zajednice koje su radile na promovisanju etičkih i pravednih praksi prema podacima. Prepoznajući i šireći ovaj rad, autori su težili ka kolektivnom pristupu rešavanju izazova u ovom polju. Uticaj knjige je prešao granice akademije i imao je za cilj da celokupno društvo prepozna zajedničku odgovornost u izgradnji bolje budućnosti.

Autori su razvili sedam principa za datiranje feminizma: analizirajte moć, izazovite moć, istaknite emocije i oživite, redefinišite binarne i hijerarhijske odnose, prihvatite pluralizam, razmotrite kontekst i učinite rad vidljivim. Od izlaska knjige, brojne zajednice i inicijative su prihvatile ove principe. Na primer, Mreža Data Feminism, koja je započeta kao književni klub, proširila se na vođenje podkasta, književnih klubova o srodnim temama i druge događaje. Nevladina organizacija Data-Pop Alliance takođe je implementirala principe u svoj program kako bi pomogla organizacijama.

Data Feminism i dalje predstavlja izvor inspiracije i smernice za one koji žele da razumeju presek feminizma i nauke o podacima. Ona nudi okvir za kritičko ispitivanje i transformaciju polja, u cilju razvoja etičkijih i pravednijih praksi prema podacima. Kroz pripovedanje i interdisciplinarni pristup, ova knjiga naglašava važnost zajedničkih napora u stvaranju budućnosti koja izaziva neravnoteže moći i promoviše društveni uticaj.