Некатегоризовано

AI Data Centers: Balancing Technological Development with Water Scarcity

Summary

U poslednjih 19 godina, Felix Adebayo naziva Balarabe Musa Crescent u Vikton Arlandu, bogatom delu bučnog Lagosa u Nigeriji, svojim domom. Kada je 2004. godine dobio posao čuvara na kompaniji u tom kraju, dobio je i bonuse – besplatni smeštaj. […]

AI Data Centers: Balancing Technological Development with Water Scarcity

U poslednjih 19 godina, Felix Adebayo naziva Balarabe Musa Crescent u Vikton Arlandu, bogatom delu bučnog Lagosa u Nigeriji, svojim domom. Kada je 2004. godine dobio posao čuvara na kompaniji u tom kraju, dobio je i bonuse – besplatni smeštaj. Međutim, ovaj potez sa sobom je doneo i neočekivan izazov – pristup čistoj vodi za piće. Vikton Arland, luksuzna četvrt i glavni poslovni centar u Lagosu, okružen je Atlanskim okeanom na jugu i jezerom Lagos na severu. Ipak, uprkos svom bogatom statusu, ovaj deo grada ima ozbiljnu nestašicu čiste vode. Govoreći za SciDev.Net ispred svoje zgrade, 52-godišnji Adebayo je podelio kako je to uticalo na svakodnevni život njegove porodice. „Kupujemo vodu za piće. Kupujemo vodu za kuvanje“, rekao je Adebayo. Nedostatak, tvrde stručnjaci, proizilazi iz plitke vodene podzemne vode i prodora morske vode. Tako da, iako se neki stanovnici oslanjaju na bunare, voda nije pogodna ni za osnovne potrebe kao što su kupanje, a ne samo za piće. Adebayo objašnjava, „Ne možete iskopati bunar i dobiti čistu vodu jer je voda koju dobijete pod zemljom ista.“

Nalazi se oko 300 metara od Adebayove zgrade centar podataka IpNx, telekomunikacijske kompanije koja se fokusira na pružanje usluga konektivnosti poslednjeg kilometra. Još jedan centar, MDXI, tvrdi da ima najveće neutralne centre podataka (koji nisu povezani sa jednim pružateljem usluga) u Zapadnoj Africi. Njegova sedišta nalaze se u zgradama FF Millennium na ulici Ligali Ajorinde, manje od 2km udaljeni od Adebayove ulice. Prema Data Centers mapi, otvorenom resursu za istraživanje centara podataka, barem deset centara podataka ima sedište u Lagosu, gde su vodni resursi napeti. Centri podataka poput ovih često koriste velike količine vode za proizvodnju električne energije i hlađenje. I sa porastom veštačke inteligencije (AI), koja se oslanja na pristup velikim količinama podataka, potražnja za uslugama centara podataka raste. Međutim, iako se ugljenični otisak takvih centara može javno objaviti, malo informacija je dostupno javno o njihovoj upotrebi vode.

Možete pročitati originalni članak na naslovna strana stranici.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kako nedostatak vode utiče na stanovnike Vikton Arlanda u Lagosu, Nigerija?

Nedostatak čiste vode u delu grada Vikton Arland znatno utiče na stanovnike. Oni moraju kupovati vodu za piće i kuvanje jer bunari i drugi izvori vode u tom području nisu pogodni za upotrebu.

Zašto centri podataka mogu doprineti nestašici vode u Lagosu?

Centri podataka koriste velike količine vode za proizvodnju električne energije i hlađenje. S obzirom na porast veštačke inteligencije i potražnje za podatkovnim servisima, ovi centri sve više opterećuju već ograničene vodne resurse u Lagosu.

Kako veštačka inteligencija (AI) utiče na potrošnju vode u centrima podataka?

AI sistemi zahtevaju veliku količinu podataka za obuku i rad. Ti podaci se čuvaju u centrima podataka, koji zahtevaju veliki prostor i energiju za svoje funkcionisanje. Veće količine podataka i porast AI aplikacija povećavaju potrošnju energije i vode u centrima podataka.