Некатегоризовано

Data centri u Severnoj Americi doživljavaju značajan rast investicija

Summary

Izgradnja novih kapaciteta i apsorpcija podataka u data centrima u Severnoj Americi naglo su porasli. Sa istorijski niskim stopama neiskorišćenosti, ovaj značajan porast izgradnje u 2023. dolazi u kritičnom trenutku. Kapaciteti i cene prostora data centara su na premijskom nivou, […]

Data centri u Severnoj Americi doživljavaju značajan rast investicija

Izgradnja novih kapaciteta i apsorpcija podataka u data centrima u Severnoj Americi naglo su porasli. Sa istorijski niskim stopama neiskorišćenosti, ovaj značajan porast izgradnje u 2023. dolazi u kritičnom trenutku. Kapaciteti i cene prostora data centara su na premijskom nivou, a mi verujemo da će potražnja samo nastaviti da raste kako se usluge u oblaku i proizvodi i usluge zasnovani na generativnoj AI tehnologiji i dalje šire. U našem mišljenju, ove dinamike mogu ojačati prihode i profite cele ekosistema data centara, uključujući i velike klimatske divove, pružaoce usluga ko-lokacije i snabdevače neophodnih komponenti poput čipova, memorije i mrežne opreme.

Ključni zaključci

Izgradnja data centara u Severnoj Americi povećala se za 25% u odnosu na prethodnu godinu u prvom polugodištu 2023, podstaknuta veštačkom inteligencijom i kapitalnim ulaganjima vodećih tehnoloških divova. Ograničeni kapaciteti data centara doprineli su povećanju cena zakupa za 20-30% u osam primarnih tržišta za ko-lokaciju u Sjedinjenim Američkim Državama. Porast tražnje za računarskom snagom za veštačku inteligenciju, automatizaciju i internet stvari (IoT) očekuje se da će pojačati ovaj trend u pogledu cena.

Mogućnost naplate premije za nova usluge može povećati zaradu kompanija za data centre u srednjem roku, po našem mišljenju.

Rast investicija u data centre od strane najvećih tehnoloških divova

U poslednjoj godini, kapitalna ulaganja kompanija Microsoft, Amazon, Google, Meta Platforms, IBM i Oracle zajedno su premašila 154 milijarde dolara. Iako je ovo smanjenje od 2,1% u odnosu na prošlu godinu, i dalje je povećano za više od 25% u odnosu na 2021. godinu. Trenutno, najveći igrači imaju i upravljaju sa gotovo 900 data centara, što čini 37% svetskog kapaciteta data centara, prema jednoj proceni.

Ekspanzija kapaciteta je primarni cilj, i očekuje se da će hiperizrastaji i pružaoci ko-lokacije u 2023. godini dodati neverovatnih 26 miliona kvadratnih metara prostora za data centre. Microsoft predvodi grupu s 24 projekta u osam zemalja, Google ima 15 projekata u sedam zemalja, a Amazon sprovodi 15 projekata u devet zemalja. Takođe, trend optimizacije data centara za veštačku inteligenciju će se nastaviti. Meta, na primer, menja svoju arhitekturu data centara kako bi se prilagodila radnim opterećenjima veštačke inteligencije i očekuje se da će ulaganja ubrzati u narednim kvartalima. Meta povećava obim svog prilagođenog ubrzivača za veštačku
inteligenciju u novim data centrima, gradi nove specijalizovane klastere za obuku veštačke inteligencije i ulaže u superkompjutere dizajnirane za podršku proširenoj stvarnosti, sistemi razumevanja sadržaja i tehnologije prevođenja u realnom vremenu.

Rastuća primena generativne veštačke inteligencije povećava potražnju za infrastrukturom koja je usmerena na veštačku inteligenciju, bilo u okviru originalnih dizajnova novih objekata ili kao deo optimizacije infrastrukture. Ovi napori stvaraju mogućnosti za dobavljače čipova izložene AI obradi i hardverskoj opremi za obradu podataka. Primee je Nvidia, koja snabdeva AI čipove za data centre. Kompanija je prijavila rast ukupnih prihoda od 60,3% u poslednjih 12 meseci. Takođe, očekuje se da će potrošnja na data centar ubrzivače rasti po stopi od gotovo 30% godišnje, dostižući preko 165 milijardi dolara do 2030. godine.

Pozicioniranje pružalaca ko-lokacionih usluga za korišćenje dinamike cena

Pružaoci ko-lokacije, koji uslužuju više velikih preduzeća iz jednog objekta, predstavljaju značajan deo tržišta za data centre. Pružaoci ko-lokacije upravljaju sa 23% ukupnog kapaciteta data centra i dodatnih 18,5% u ime hiperizrađa Širom sveta.

Pružaoci ko-lokacije kao što su Digital Realty, Iron Mountain, Equinix, DataBank i NextDC pomažu u stabilizaciji tržišta data centara jer mogu brže doneti kapacitet na tržište od hiperizrasta. U drugom polugodištu 2022. godine, provajderi ko-lokacionih usluga dodali su 4,6 miliona kvadratnih metara novog kapaciteta na tržištu data centara u Severnoj Americi, što predstavlja povećanje od 9,5% u odnosu na prethodnu godinu. U osam primarnih tržišta data centra u Sjedinjenim Američkim Državama ukupan data centar se povećao 19,2% u odnosu na prethnodnu godinu u prvom polugodištu 2023. godine, dok je stopa neiskorišćenosti data centra ostala na samo 3,3%.

Porast kapaciteta može izazvati pitanja vezana za moguću prekomernu ponudu i nijanse vezane za cenovnik zakupa. Međutim, ograničena dostupnost kapaciteta data centra bio je faktor koji je doveo do značajnog porasta cena zakupa od 20-30% u osnovnim američkim tržištima data centra tokom prvog polugodišta 2023. godine. U svim veličinama data centara, prosečne tražene cene zakupa su porasle za 14,5% u 2022. godini i dodatnih 7,2% u prvom polugodištu 2023. godine.

Istovremeno, očekuje se da će globalna eksplozija podataka ući u novu fazu i održavati visoku potražnju za data centrima, zbog toga što generativni AI modeli stvaraju podatke zajedno s ljudima, mašinama i sistemskim generisanjem podataka. Takođe, očekujemo da će povoljna dinamika cena omogućiti da pružaoci ko-lokacije ostvare zdrave stope monetizacije, kako bi ublažili pritiske zbog većih troškova zaduživanja.

Dve dodatne pozitivne tendencije u industriji su visoka aktivnost spajanja i preuzimanja koja povećavaju premije za lidere u ovoj oblasti. Neke od najvećih transakcija 2022. godine uključuju kupovinu CyrusOne od strane grupe investitora za 15 milijardi dolara i akviziciju kompanije Switch od strane DigitalBridge za 11 milijardi dolara.

Zaključak: Industrija data centara ima očigledan zamajac

Hiperizrasti i pružaoci ko-lokacionih usluga ulažu veliku količinu resursa u izgradnju infrastrukture koja će im pomoći da iskoriste rastuću potražnju za brzim računarstvom u oblaku i AI uslugama. Nedavni porast aktivnosti izgradnje i optimizacije data centara za veštačku inteligenciju, uprkos visokim troškovima zaduživanja i tesnim ekonomskim uslovima, pokazuje hitnost za ovom infrastrukturom i potencijal za rast usluga koje ona omogućava. Sa stabilizacijom troškova zaduživanja i sveprisutnom primenom tehnologije veštačke inteligencije, verujemo da su data centri i širi njihov ekosistem spremni za višegodišnji rast.