Некатегоризовано

Analiza veštačke inteligencije transformiše upotrebu policijskih kamera

Summary

Policija u Los Anđelesu svakodnevno beleži oko 8.000 interakcija sa javnošću putem kamera za nošenje na telu. Međutim, većina snimaka ostaje nevidljiva. Grad je potrošio milione na ove kamere kako bi obezbedio transparentnost i odgovornost, ali zvaničnici LAPD-a kažu da […]

Analiza veštačke inteligencije transformiše upotrebu policijskih kamera

Policija u Los Anđelesu svakodnevno beleži oko 8.000 interakcija sa javnošću putem kamera za nošenje na telu. Međutim, većina snimaka ostaje nevidljiva. Grad je potrošio milione na ove kamere kako bi obezbedio transparentnost i odgovornost, ali zvaničnici LAPD-a kažu da nemaju dovoljno osoblja da prate sate snimaka. Isto tako, policija se suočava sa problemom praćenja da li policajci isključuju kamere u suprotnosti sa pravilima ove institucije – kao što se sumnja da su to činili članovi raspuštenog odeljenja za suzbijanje gangova iz Misija divizije, kako bi prikrili krađe, nezakonite pretrage i druge navodne zloupotrebe.

Izveštaj interne službe nedavno je sugerisao da se propusti u aktivaciji kamera za nošenje na telu javljaju češće nego što je do sada tvrdio departman, kao i da njihov sistem za proveru usaglašenosti nije dovoljno dobar. Nakon skandala u Misija diviziji, vođe LAPD-a razmatraju potencijalno rešenje: veštačku inteligenciju, koja može analizirati obimne količine snimaka sa kamera za nošenje na telu jednim klikom. Policijske agencije širom zemlje nadaju se da će nove tehnološke inovacije pomoći u identifikaciji zloupotreba službenih lica koje su uhvaćene na snimku.

Šef policije Mišel Mur je rekao da se sumnja da su policijski službenici iz Misija divizije „izigravali“ pravila departmana o korišćenju kamera, koja zahtevaju nasumične provere aktivnosti kamere kod zaustavljanja koje se odnose na gangstere – ali samo u slučajevima kada nije preduzeta nikakva akcija sprovođenja zakona. Politika je osmišljena da nadzire ponašanje odeljenja za suzbijanje gangova prilikom interakcije sa javnošću, ali je Mur rekao da su službenici iz Misija divizije vršili pretrage vozila bez osnova, misleći da snimci sa kamera neće biti pregledani. Njihova postupanja otkrivena su nakon što je vozač podneo pritužbu protiv departmana tvrdeći da su ga zaustavili u decembru prošle godine i nezakonito pretražili vozilo. Departman je započeo pregled snimaka ovog odeljenja sa kamera za nošenje na telu i drugih informacija, i utvrdio neslaganja sa onim što su službenici napisali u izveštajima. FBI vrši istragu, a departman je započeo postupak za otpuštanje najmanje dvojice službenika koji su takođe suočeni sa krivičnim optužbama.

FAQ

Koliko snimaka policija u Los Anđelesu zabeleži svakog dana?

Policajci u Los Anđelesu svakog dana beleže oko 8.000 interakcija sa javnošću putem kamera za nošenje na telu.

Kako tačno veštačka inteligencija može pomoći u obradi ovih snimaka?

Veštačka inteligencija može analizirati velike količine snimaka sa kamera za nošenje na telu putem jednostavnih koraka. Ova tehnologija omogućava detekciju službenika koji krše pravila korišćenja kamera, kao i identifikaciju slučajeva zloupotreba ili nezakonitog postupanja službenih lica koje su uhvaćene na snimku.

Koliko dugo će trajati studija koju sprovodi LAPD u saradnji sa univerzitetima?

Studija koju sprovodi LAPD u saradnji sa univerzitetima trajat će tri godine i obuhvatiti analizu jezika koji službenici koriste tokom zaustavljanja u saobraćaju. Cilj studije je pronaći potencijalno problematične izraze ili ton kojima se službenici obraćaju građanima.

Kako se Policijska zaštitna liga Los Anđelesa (Protective League) odnosi prema primeni veštačke inteligencije?

Policijska zaštitna liga Los Anđelesa oprezno pristupa primeni veštačke inteligencije. Oni su saglasni sa studijom koju sprovodi USC, ali insistiraju na tome da rezultati analize budu korišćeni isključivo u svrhe obuke službenika i da se disciplinske mere primenjuju samo u slučaju ozbiljnih zloupotreba zabeleženih na snimku. Policijska zaštitna liga je zabrinuta da departman ne bi retroaktivno kažnjavao službenike zbog neprijatnog ponašanja ili nedostatka objašnjenja svojih postupaka tokom zaustavljanja građana.