Некатегоризовано

Generativna veštačka inteligencija kao alat za postavljanje standarda u marketingu

Summary

Generativna veštačka inteligencija (GVI) sve više postaje neizostavan deo marketing industrije. Na nedavnoj diskusiji panela o GVI na Econsultancy Live konferenciji, stručnjaci iz različitih kompanija razgovarali su o mogućnostima i praktičnoj primeni ove tehnologije. Jedan od ključnih zaključaka panela je […]

Generativna veštačka inteligencija kao alat za postavljanje standarda u marketingu

Generativna veštačka inteligencija (GVI) sve više postaje neizostavan deo marketing industrije. Na nedavnoj diskusiji panela o GVI na Econsultancy Live konferenciji, stručnjaci iz različitih kompanija razgovarali su o mogućnostima i praktičnoj primeni ove tehnologije. Jedan od ključnih zaključaka panela je da GVI može ne samo poboljšati efikasnost timova za marketing, već i podići kvalitet njihovog rada.

Kate Cox, CMO kompanije BrightBid, istakla je da GVI može pomoći u postavljanju standarda za sadržaj i komunikaciju unutar marketing timova. Kada koristimo GVI, imamo uvid u prosečan kvalitet sadržaja, što nam omogućava da uložimo ljudske resurse u poboljšanje tog kvaliteta. Cox je istakla da postoji potencijal za povećanje efikasnosti u timovima, gde su manje iskusni članovi doživeli povećanje performansi od 43%, dok su stručniji članovi imali povećanje performansi od 17%.

Panelisti su takođe naglasili da GVI može preuzeti rutinske zadatke, poput proizvodnje sadržaja na velikoj skali i na različitim jezicima, čime članovima timova ostaje više vremena za kreativno i strateško razmišljanje. Generativna veštačka inteligencija može biti alat koji podstiče kreativnost, ali je i dalje potrebna ljudska intervencija u procesu kako bi se odabrani sadržaj QA (Quality Assurance) proverio i poboljšao.

Potrebno je da marketinški stručnjaci shvate da je GVI alat koji može pomoći u postizanju veće efikasnosti, ali da nije zamena za ljude. Strahovanja o gubitku radnih mesta zbog veštačke inteligencije treba da se zaustave i umesto toga trebamo se fokusirati na pronalaženje boljih načina za upotrebu ove tehnologije. Obrazovanje timova i učenje kako efikasno koristiti GVI je ključno za postizanje veće produktivnosti.

Važno je započeti razmišljanje o primeni GVI identifikovanjem konkretnih problema i ciljeva koje želite postići. Na taj način, možemo pravilno iskoristiti potencijal ove tehnologije i postići povećanu produktivnost u komunikaciji i razmeni sadržaja.

Ove ideje panelista otvaraju nove perspektive u pogledu primene GVI u marketingu. U budućnosti možemo očekivati dalji razvoj ove tehnologije i njen sve veći uticaj na našu industriju.