Некатегоризовано

Coca-Cola lansira novi gazirani napitak sa veštačkom inteligencijom

Summary

Coca-Cola se uključila u tokove ratova između kolača lansiranjem novog gaziranog napitka koji je kreiran uz pomoć veštačke inteligencije (AI). Nazvan Y3000, ovaj napitak opisan je kao „napitak iz budućnosti“. Dostupan je na ograničeno vreme u verzijama sa šećerom i […]

Coca-Cola lansira novi gazirani napitak sa veštačkom inteligencijom

Coca-Cola se uključila u tokove ratova između kolača lansiranjem novog gaziranog napitka koji je kreiran uz pomoć veštačke inteligencije (AI). Nazvan Y3000, ovaj napitak opisan je kao „napitak iz budućnosti“. Dostupan je na ograničeno vreme u verzijama sa šećerom i bez šećera.

Iako ime Y3000 može izazvati misli o Skynetu i zlokobnim Terminatorima, ljudi koji su ga probali opisuju ukus kao sličan brastvini sladoledu od maline. Coca-Cola je prikupila preferencije ukusa od potrošača, analizirajući trendove kako bi razumela kako će „budućnost da ukusi“. Ovi podaci su zatim uneti u vlasnički AI sistem kako bi se razvila aromatska profil.

AI je takođe korišćen za dizajniranje umetnosti na tankim konzervama, dajući im plažni, neon-ljubičasti izgled. Dizajn podseća na platforme za generisanje slika poput Dall-E ili Midjourney. Pored tankih konzervi, dostupne su i standardne boce ispunjene ovim futurističkim pićem.

Iako se Y3000 označava kao ograničeno izdanje ukusa, Coca-Cola nije navela kada će biti prekinuto. Međutim, očekuje se da će biti dostupan tokom jesenje sezone. Osim toga, Coca-Cola je otkrila partnerstvo sa luksuznim brendom ulične mode Ambush kako bi lansirala kolekciju odeće inspirisanu Y3000.

Ovaj potez od strane Coca-Cole pokazuje sve veću ulogu veštačke inteligencije u razvoju proizvoda i marketingu. Sa AI, kompanije mogu prikupljati i analizirati ogromne količine podataka kako bi stvorile inovativne ukuse i dizajn. Saradnja između veštačke inteligencije i ljudske kreativnosti otvara nove mogućnosti za budućnost potrošačkih proizvoda.