Некатегоризовано

Nov nestanak u oblasti veštačke inteligencije: Kyutai AI laboratorija predstavljena u Francuskoj

Summary

Nakon što je prošle godine ostvarila najveći godišnji profit u istoriji Francuske, Rodolphe Saadé, predsednik CMA CGM-a, investira novac u različite poslovne poduhvate van osnovne delatnosti kompanije – kontejnerskog brodarstva. To je dovelo do razvoja medijske divizije i preduzimanja vazdušnog […]

Nov nestanak u oblasti veštačke inteligencije: Kyutai AI laboratorija predstavljena u Francuskoj

Nakon što je prošle godine ostvarila najveći godišnji profit u istoriji Francuske, Rodolphe Saadé, predsednik CMA CGM-a, investira novac u različite poslovne poduhvate van osnovne delatnosti kompanije – kontejnerskog brodarstva. To je dovelo do razvoja medijske divizije i preduzimanja vazdušnog teretnog poslovanja, kao i mnogih drugih investicija. Najnoviji korak kompanije je ulazak u oblast veštačke inteligencije.

U petak je Saadé zajedno sa Ericom Schmidtom, bivšim izvršnim direktorom Google-a, i francuskim milijarderom Xavierom Nielom, predstavio Kyutai, laboratoriju za otvorena istraživanja u oblasti veštačke inteligencije.

Kyutai je neprofitna laboratorija posvećena isključivo otvorenom istraživanju u oblasti veštačke inteligencije. Cilj laboratorije je da se suoči sa glavnim izazovima moderne veštačke inteligencije, posebno razvojem velikih multimodalnih modela – korišćenjem teksta, ali i zvuka i slika – i pronalaženjem novih algoritama koji poboljšavaju njihove sposobnosti, pouzdanost i efikasnost. Da bi to postigla, laboratorija će koristiti računarsku snagu koja joj je na raspolaganju preko Scaleway-a, koji je deo Nielovog tehno carstva. Superkompjuter Scaleway ima najveću računarsku snagu za primene veštačke inteligencije koja je do sada implementirana u Evropi.

„Sa čvrstim opredeljenjem za demokratizaciju veštačke inteligencije, Kyutai se pozicionira kao vodeći akter u otvorenoj nauci o veštačkoj inteligenciji. Ambicija mu je da svoje napretke podeli sa celokupnom AI ekosistemom – naučnom zajednicom, programerima, kompanijama, društvom uopšte i donosiocima odluka u demokratijama“, navodi se u saopštenju na CMA CGM veb sajtu.

Kyutai su osnovali grupa iliad Xaviera Niela, CMA CGM i Schmidt Futures, koji su do sada investirali skoro 300 miliona evra u ovaj projekat.

„Kroz ovu novu investiciju u veštačku inteligenciju, želim da mlađe generacije imaju koristi od svih mogućnosti koje ova tehnologija pruža. Zahvaljujući Kyutai-u, istraživači će imati sve resurse koje su im potrebni da kreiraju i izume svet sutrašnjice. Ovo je poduhvat koji će okupiti najbolje stručnjake sveta kako bi se suočili sa izazovima veštačke inteligencije. Odluka CMA CGM Grupe da se uključi u ovaj projekat takođe je motivisana željom da Francusku i ostatak Evrope postavi na čelo istraživanja u oblasti veštačke inteligencije. Moramo stvoriti dinamičan i inovativan ekosistem kako bismo održali konkurentnost naših kompanija. Udruživanje snaga je najbolji način da se pripremimo za budućnost“, izjavio je Saadé.