Некатегоризовано

Cisco istraživanje otkriva da samo 14% globalnih organizacija potpuno spremno za primenu i iskorišćavanje veštačke inteligencije, s više od polovine priznajući ozbiljne zabrinutosti u vezi sa uticajem na poslovanje ukoliko ne reaguju u narednih 12 meseci

Summary

Novosti sažetak: 97% globalnih organizacija je prijavilo da je hitnost za primenu tehnologija sa veštačkom inteligencijom povećana u njihovim kompanijama u poslednjih šest meseci. Postoje značajne razlike u šest ključnih poslovnih stubova – strategija, infrastruktura, podaci, upravljanje, talenat i kultura […]

Cisco istraživanje otkriva da samo 14% globalnih organizacija potpuno spremno za primenu i iskorišćavanje veštačke inteligencije, s više od polovine priznajući ozbiljne zabrinutosti u vezi sa uticajem na poslovanje ukoliko ne reaguju u narednih 12 meseci

Novosti sažetak:

97% globalnih organizacija je prijavilo da je hitnost za primenu tehnologija sa veštačkom inteligencijom povećana u njihovim kompanijama u poslednjih šest meseci.
Postoje značajne razlike u šest ključnih poslovnih stubova – strategija, infrastruktura, podaci, upravljanje, talenat i kultura – gde 86% kompanija nije potpuno spremno da integriše veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.
Kompanije se takmiče protiv vremena jer je 61% reklo da imaju maksimum od jedne godine da implementiraju svoju strategiju veštačke inteligencije, u suprotnom će to imati negativan uticaj na poslovanje.
Upravni odbori i menadžment timovi su najskloniji da prihvate promene koje donosi veštačka inteligencija, gde 82% obe grupe pokazuje visoku ili umerenu otvorenost. Nasuprot tome, 22% srednjeg menadžmenta je pokazalo samo ograničenu ili nultu otvorenost prema veštačkoj inteligenciji.

SAN HOZE, Kalifornija, 14. novembar 2023. /PRNewswire/ — Samo 14% organizacija širom sveta je potpuno spremno za primenu i iskorišćavanje tehnologija sa veštačkom inteligencijom, prema izveštaju Cisco-ovog (NASDAQ: CSCO) prvog indeksa spremnosti za veštačku inteligenciju koji je danas objavljen. Indeks, koji je sproveo ankete u više od 8.000 globalnih kompanija, razvijen je kao odgovor na ubrzano usvajanje veštačke inteligencije, promenu generacija koja utiče na skoro svaku oblast poslovanja i svakodnevnog života. Izveštaj ističe spremnost kompanija za korišćenje i primenu veštačke inteligencije, prikazujući ozbiljne praznine u ključnim poslovnim stubovima i infrastrukturama koje predstavljaju ozbiljan rizik u bliskoj budućnosti.
Nov istraživanje otkriva da dok je usvajanje veštačke inteligencije polako napredovalo decenijama, napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji, zajedno sa dostupnošću javnosti u protekloj godini, privlači veću pažnju na izazove, promene i nove mogućnosti koje donosi ova tehnologija. Dok 84% ispitanika smatra da će veštačka inteligencija imati značajan uticaj na njihovo poslovanje, takođe se javljaju nove dileme u vezi sa privatnošću i sigurnošću podataka. Rezultati indeksa pokazuju da kompanije najveći izazov predstavljaju kada je u pitanju kombinacija veštačke inteligencije i njihovih podataka. Zapavo, 81% ispitanika priznaje da je to zbog toga što su podaci fragmentirani u njihovim organizacijama.
Međutim, postoje i pozitivne vesti. Rezultati indeksa otkrivaju da kompanije preduzimaju mnoge preventivne mere kako bi se pripremile za budućnost koja će biti usredsređena na veštačku inteligenciju. Kada je reč o izgradnji strategija veštačke inteligencije, skoro jedna trećina ispitanika kategorisana je kao Predvodnici (potpuno spremni), što ukazuje na značajan nivo fokusa izvršnih direktora i rukovodstva za informacione tehnologije. Ovo može biti posledica činjenice da većina (97%) ispitanika kaže da je hitnost za implementaciju veštačke inteligencije u njihovoj organizaciji povećana u poslednjih šest meseci, pri čemu su IT infrastruktura i sajber bezbednost prijavljeni kao prioritetne oblasti za implementaciju veštačke inteligencije.
„Trka ka spremnosti za veštačku inteligenciju je u toku, sa organizacijama koje su pod intenzivnim pritiskom da se prebace sa strateškog planiranja na režim izvršenja kako bi iskoristile transformišući potencijal koji veštačka inteligencija donosi“, izjavio je Liz Centoni, izvršni potpredsednik i generalni menadžer, aplikacije i glavni strateg kompanije Cisco. „Da bi ostvarile korist od proizvoda i usluga sa veštačkom inteligencijom, kompanije trebaju rešenja koja obezbeđuju i posmatraju njihove modele i alate za veštačku inteligenciju kako bi osigurale performanse, bezbednost osetljivih podataka i sistema i isporučile pouzdane i odgovorne rezultate veštačke inteligencije.“

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koje su glavne praznine koje kompanije imaju u vezi sa primenom veštačke inteligencije?

Prema istraživanju, ključne praznine uključuju nedostatak spremnosti za integraciju veštačke inteligencije u šest ključnih poslovnih stubova – strategiju, infrastrukturu, podatke, upravljanje, talenat i kulturu. Pa skoro 86% kompanija nije potpuno spremno za integraciju veštačke inteligencije u svoje poslovanje.

2. Koliko je vreme koje kompanije imaju za implementaciju strategije veštačke inteligencije?

Prema istraživanju, 61% ispitanika smatra da imaju najviše godinu dana da implementiraju strategiju veštačke inteligencije pre nego što njihova organizacija počne da ima značajne negativne posledice na poslovanje.

3. Koja su područja najvećeg izazova za kompanije kada je u pitanju kombinacija veštačke inteligencije i podataka?

Rezultati istraživanja pokazuju da kompanije najveći izazov predstavljaju u kombinaciji veštačke inteligencije i njihovih podataka. Čak 81% ispitanika priznaje da je ovo zbog toga što su podaci fragmentirani u njihovim organizacijama.

4. Koji nivo prijemčivosti za veštačku inteligenciju pokazuju upravni odbori i rukovodstva kompanija?

Prema istraživanju, 82% upravnih odbora i rukovodstava kompanija pokazuju visoku ili umerenu otvorenost za promene koje donosi veštačka inteligencija.