Некатегоризовано

Kineske internet kompanije – atraktivne investicione prilike uprkos izazovima

Summary

Kineske internet kompanije poput Alibaba (BABA), JD.com (JD) i Baidu (BIDU) suočavaju se sa značajnim izazovima ove godine i nisu imale koristi od skoka vrednosti koje su američke tehnološke kompanije doživele. Nastavak usporavanja kineske ekonomije dodatno je pritisnuo inovativne kompanije […]

Kineske internet kompanije – atraktivne investicione prilike uprkos izazovima

Kineske internet kompanije poput Alibaba (BABA), JD.com (JD) i Baidu (BIDU) suočavaju se sa značajnim izazovima ove godine i nisu imale koristi od skoka vrednosti koje su američke tehnološke kompanije doživele. Nastavak usporavanja kineske ekonomije dodatno je pritisnuo inovativne kompanije koje se već suočavaju sa problemima. Ipak, ove kompanije imaju dubinsku vrednost koju treba istražiti.

Posebno je Alibaba doživela pad vrednosti, sa akcijama koje su pale oko 72% u odnosu na sve vreme najveće vrednosti postignute krajem 2020. godine. Odlazak izvršnog direktora Daniela Zhanga stvorio je nesigurnosti za kompaniju. Međutim, niska vrednosna procena, trgovina po multipleksu prošlih zarada od 9,3 puta, čini je atraktivnom opcijom za investitore koji traže vrednost. Analitičari ostaju optimistični u pogledu izgleda Alibabe, sa snažnom preporukom za kupovinu i prosečnom ciljanom cenom od 141,53 dolara, što ukazuje na potencijalnu zaradu od 61,5%.

JD.com, još jedna kineska e-trgovinska kompanija, takođe je zabeležila preprodaju, doživevši pad od preko 70% od svog vrhunca. Uprkos trenutnim uslovima na tržištu, JD.com ima potencijal budući da koristi generativne AI tehnologije. Sa multipleksom prošlih zarada od 10,8 puta, JD.com nudi AI po nižim cenama u poređenju sa američkim tehnološkim kompanijama. Analitičari daju snažnu preporuku za kupovinu JD.com akcija, uz prosečnu ciljanu cenu od 57,29 dolara, što ukazuje na potencijalnu zaradu od 80,8%.

Baidu, često nazvan „Google Kine“, ostvario je značajan napredak u sektoru veštačke inteligencije sa svojim popularnim botom Ernie. Ipak, njegove akcije su i dalje daleko od najviših vrednosti, što predstavlja potencijalnu šansu za ulaganje u sektor veštačke inteligencije. Niska procena vrednosti Baidua, multipleks prošlih zarada od 14,1 puta, čini ga privlačnom investicionom opcijom. Analitičari su optimistični u pogledu Baidua, dajući mu snažnu preporuku za kupovinu i prosečnu ciljanu cenu od 185,07 dolara, što ukazuje na potencijalnu zaradu od 34,6%.

Zaključno, iako su kineske internet kompanije suočene sa izazovima, njihova niska vrednosna procena i mogućnost inovacija u sektoru veštačke inteligencije čine ih atraktivnim prilikama za investitore. Posebno je značajan potencijal zarade za JD.com, prema prosečnoj ciljanoj ceni analitičara, više od 80%.