Некатегоризовано

Tencent Pretražuje Domaće Izvore za Trening Čipove za AI

Summary

Kineska tehnološka grupacija Tencent Holdings saopštila je da će biti primorana da traži domaće izvore za trening čipove za veštačku inteligenciju (AI) nakon novih mera koje je uveo Sjedinjene Američke Države (SAD) kako bi ograničile snabdevanje čipovima Kini. Ova odluka […]

Tencent Pretražuje Domaće Izvore za Trening Čipove za AI

Kineska tehnološka grupacija Tencent Holdings saopštila je da će biti primorana da traži domaće izvore za trening čipove za veštačku inteligenciju (AI) nakon novih mera koje je uveo Sjedinjene Američke Države (SAD) kako bi ograničile snabdevanje čipovima Kini. Ova odluka Bele kuće da prošlog meseca zabrani izvoz više AI čipova Kini nateraće kompaniju Tencent da efikasnije koristi postojeće čipove i potraži proizvodnju domaćih čipova za veštačku inteligenciju. Ovi komentari predsednika Martina Lau-a dolaze u trenutku kada kineske kompanije koje imaju ambicije u oblasti veštačke inteligencije pokušavaju da se izbore sa sve većim ograničenjima izvoza AI čipova iz SAD-a ka Kini. Kineske tehnološke kompanije sada sve više okreću se domaćim proizvođačima čipova, kao što je Huawei Technologies, za snabdevanje AI čipovima, umesto da se oslanjaju na američku kompaniju Nvidia.

Tencent je saopštio da je već rezervisao dovoljno Nvidia čipova kako bi nastavio razvoj svog AI modela pod nazivom Hunyuan „još najmanje nekoliko generacija“. Zbog toga nove zabrane čipova neće uticati na razvoj mogućnosti Tencent-a u oblasti veštačke inteligencije u bliskoj budućnosti. Međutim, predsednik Lau je izjavio da će nove mere uticati na Tencent-ovu uslugu oblaka (cloud services), gde kompanija prodaje računarsku snagu klijentima. Lau je dodao da trenutno Tencent poseduje jedan od najvećih inventara AI čipova u Kini i da će se fokusirati na efikasnije korišćenje postojećih zaliha čipova kako bi zadržali visok nivo performansi za obuku AI modela.

Uz sve veća ograničenja izvoza AI čipova iz SAD-a u Kinu, kineske kompanije poput Tencent-a zahvaljujući domaćim proizvođačima čipova stiču sve veću nezavisnost i mogućnost da kontrolišu svoju snabdevačku mrežu. Ovaj potez takođe ukazuje na izazove sa kojima se suočavaju multinacionalne tehnološke kompanije usled sve većih trgovinskih nesuglasica između SAD-a i Kine, a koji mogu rezultirati izmenjenom dinamikom na globalnom tržištu čipova za veštačku inteligneciju.

Često postavljana pitanja (FAQ)

  • 1. Kako će nove mere iz SAD-a uticati na Tencent?
  • Novo ograničenje iz SAD-a će primorati Tencent da efikasnije koristi postojeće čipove i traži domaće izvore za trening čipove za veštačku inteligenciju. Međutim, imaju dovoljno rezervisanih Nvidia čipova za nekoliko generacija razvoja njihovog AI modela.

  • 2. Koje kompanije su se okrenule domaćim proizvođačima čipova za AI?
  • <p+Brojne kineske tehnološke kompanije, uključujući Tencent, su sada u potrazi za alternativnim snabdevačima i okreću se domaćim proizvođačima čipova, kao što je Huawei Technologies, kako bi zadovoljile svoje potrebe za AI čipovima.

  • 3. Koje su posledice na globalno tržište čipova za veštačku inteligenciju?
  • Trgovinske nesuglasice između SAD-a i Kine i ograničenja izvoza AI čipova mogu promeniti dinamiku na globalnom tržištu čipova za veštačku inteligenciju. Kineske kompanije postaju nezavisnije i stiču kontrolu nad svojom snabdevačkom mrežom, dok multinacionalne tehnološke kompanije suočavaju izazove u vezi sa snabdevanjem i trgovinom čipovima.