Некатегоризовано

ChatGPT i Zabrinutost zbog Potrošnje Vode

Summary

ChatGPT, jezički model veštačke inteligencije razvijen od strane OpenAI-a i podržan od strane Microsoft-a, nedavno je privukao pažnju medija zbog svojeg uspeha u prolasku svih završnih ispita na Pravnom fakultetu Univerziteta u Minesoti. Međutim, manje poznata činjenica u vezi razvoja […]

ChatGPT i Zabrinutost zbog Potrošnje Vode

ChatGPT, jezički model veštačke inteligencije razvijen od strane OpenAI-a i podržan od strane Microsoft-a, nedavno je privukao pažnju medija zbog svojeg uspeha u prolasku svih završnih ispita na Pravnom fakultetu Univerziteta u Minesoti. Međutim, manje poznata činjenica u vezi razvoja ChatGPT-a je velika potrošnja vode, što je izazvalo zabrinutost u pogledu životne sredine.

Da bi se obučavali veliki jezički modeli kao što je ChatGPT, potrebno je analizirati velike količine tekstova koje su pisali ljudi. Ovaj proces zahteva značajne računarske resurse što dovodi do visoke potrošnje električne energije i generisanja značajne količine toplote. Podaci centri, gde se pokreću ovi modeli, moraju koristiti vodu u svrhe hlađenja.

U najnovijem izveštaju o životnoj sredini kompanije Microsoft, otkriveno je da je globalna potrošnja vode ove kompanije porasla za 34% u periodu od 2021. do 2022. godine, dostigavši skoro 1,7 milijardi galona. Istraživači tome povećanju pripisuju investicije kompanije u istraživanje veštačke inteligencije, uključujući saradnju sa OpenAI.

Studija istraživača sa Univerziteta Kalifornija, Riverside procenjuje da ChatGPT troši otprilike 500 mililitara vode za svaku seriju od 5 do 50 poruka ili pitanja. Ova procena uključuje kako direktnu, tako i indirektnu potrošnju vode. Istraživači tvrde da je potrebna veća svest o potrošnji resursa veštačke inteligencije kako bi se podstakli napori za konzervaciju vode.

Drugi tehnološki giganti, poput Google-a, takođe su izvestili o porastu potrošnje vode zbog svog rada na veštačkoj inteligenciji. Potrošnja vode kod Google-a je porasla za 20% u istom periodu, sa varijacijama na različitim lokacijama.

U odgovoru na ove zabrinutosti, Microsoft i OpenAI su saopštili da aktivno rade na merenju i smanjenju potrošnje energije i vode njihovih sistema veštačke inteligencije. Microsoft se zalaže da do 2030. godine bude negativan po pitanju ugljenika, pozitivan po pitanju vode i da eliminiše proizvodnju otpada.

Iako uspeh ChatGPT-a ukazuje na napredak u generativnoj veštačkoj inteligenciji, takođe naglašava potrebu za odgovornim razvojem kako bi se minimizirali uticaji na životnu sredinu koji su povezani sa ovakvim tehnologijama. Kako potražnja za alatima veštačke inteligencije nastavlja da raste, kompanije moraju pronaći inovativne načine za usklađivanje tehnoloških napretka sa održivošću.