Некатегоризовано

OpenAI otpustio svog osnivača i izvršnog direktora Sema Oldmana

Summary

OpenAI je u petak objavio da otpušta svog suosnivača i izvršnog direktora Sema Oldmana nakon analize koja je otkrila da nije konzistentno bio iskren u komunikaciji sa odborom direktora. „Odbor više nema poverenje u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI“, […]

OpenAI otpustio svog osnivača i izvršnog direktora Sema Oldmana

OpenAI je u petak objavio da otpušta svog suosnivača i izvršnog direktora Sema Oldmana nakon analize koja je otkrila da nije konzistentno bio iskren u komunikaciji sa odborom direktora. „Odbor više nema poverenje u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI“, izjavila je kompanija za veštačku inteligenciju.

Oldman je postao poznata ličnost u Silicijumskoj dolini nakon što je ChatGPT postao svetski poznat, a njegov iznenadni i uglavnom neobjašnjen odlazak uneo je neizvesnost u budućnost industrije veštačke inteligencije.

Mira Murati, glavni tehnološki direktor OpenAI-a, preuzima dužnost vršnog direktora kompanije, dok se traga za stalnim naslednikom. U saopštenju se takođe navodi da će još jedan suosnivač i visoki rukovodilac OpenAI-a, Greg Brockman, napustiti ulogu predsednika odbora, ali će ostati u kompaniji kao predsednik.

FAQ:
1. Ko je otpušten iz OpenAI-a?
Sam Altman, suosnivač i izvršni direktor OpenAI-a, je otpušten nakon što je odbor direktora otkrio da nije bio dosledno iskren u komunikaciji s njima.

2. Ko će preuzeti ulogu vršnog direktora?
Mira Murati, glavni tehnološki direktor OpenAI-a, će preuzeti ulogu vršnog direktora dok se traga za novim stalnim naslednikom.

3. Ko će napustiti svoju funkciju u odboru direktora?
Greg Brockman, suosnivač i visoki rukovodilac OpenAI-a, će napustiti funkciju predsednika odbora direktora, ali će ostati u kompaniji kao predsednik.

4. Zašto je Sam Altman otpušten?
Sam Altman je otpušten zbog nedosledne iskrenosti u komunikaciji s odborom direktora, što je dovelo do gubitka poverenja u njegovu sposobnost vođenja OpenAI-a.

5. Kako će ovaj potez uticati na OpenAI-ov odnos s Microsoftom?
Microsoft, koji je ključni poslovni partner OpenAI-a, izjavio je da će ovaj prelazak neće uticati na njihov odnos i da ostaje posvećen saradnji s OpenAI-em.

6. Koje su ključne poslovne promene koje je OpenAI pretrpeo?
OpenAI je 2018. godine promenio svoj status u kompaniju koja ima i neprofitnu i profitabilnu delatnost. Tada su se usmerili na kapitalizaciju tehnologije i prilagođavanje svog chatbota za poslovne korisnike.

7. Kako će ova promena uticati na budućnost veštačke inteligencije?
Ova promena u rukovodstvu OpenAI-a može doneti određenu neizvesnost u budućnost industrije veštačke inteligencije. Novo rukovodstvo će morati da se suoči s izazovima skaliranja poslovanja i ispunjavanja očekivanja regulatora i društva.