Некатегоризовано

OpenAI integrira ChatGPT tehnologiju u obrazovne institucije

Summary

OpenAI preduzima značajne korake ka integraciji svoje tehnologije ChatGPT u obrazovne institucije. Ova inicijativa dolazi nakon početnih briga da bi AI alat mogao biti zloupotrebljen za varanje u akademskom radu. Brad Lightcap, glavni operativni direktor OpenAI, otkrio je na INSEAD […]

OpenAI integrira ChatGPT tehnologiju u obrazovne institucije

OpenAI preduzima značajne korake ka integraciji svoje tehnologije ChatGPT u obrazovne institucije. Ova inicijativa dolazi nakon početnih briga da bi AI alat mogao biti zloupotrebljen za varanje u akademskom radu. Brad Lightcap, glavni operativni direktor OpenAI, otkrio je na INSEAD Americas konferenciji u San Francisku da kompanija formira poseban tim koji će istraživati obrazovne primene ChatGPT tehnologije.

Inicijalno, puštanje ChatGPT-a u upotrebu izazvalo je ludilo generativne AI tehnologije. Njegova sposobnost da stvara novi, ljudski sličan sadržaj, od eseja do romanskih nacrta, prvobitno je izazvala zabrinutost u obrazovnim ustanovama širom sveta. Mnogi su se bojali da bi mogao olakšati varanje i plagijarizam u školama, što je dovelo do oštre reakcije i ograničenja u obrazovnim institucijama.

Učitelji su prvobitno bili oprezni, ali sada sve više prepoznaju potencijalne koristi ChatGPT u obrazovanju, prema Lightcapu. Njegova sposobnost da pomogne u različitim aspektima učenja, od generisanja kreativnih sadržaja do pružanja personalizovane nastave, dobija pažnju, rekao je.

Predloženi OpenAI tim će proširiti postojeće napore kompanije u prilagođavanju ChatGPT-a za korišćenje u učionicama. OpenAI je već započeo saradnju sa obrazovnim organizacijama poput Khan Academy kako bi razvio AI alate za nastavu i sa Schmidt Futures kako bi podržao obrazovne inicijative u nedovoljno razvijenim zajednicama.

Potencijal veštačke inteligencije u obrazovanju je ogroman, sa očekivanim globalnim izdacima za obrazovanje i obuku koji će do 2030. godine dostići 10 triliona dolara. Prema kompaniji, ChatGPT može da posluži kao vrstan alat u učionicama, nudeći usluge koje se kreću od personalizovanog obrazovnog sadržaja do pomoći učiteljima u kreiranju nastavnih planova i programa.

Andrew Mayne, bivši zaposleni u OpenAI-u i sadašnji AI konsultant, ističe različite primene ChatGPT-a u obrazovanju. Može da deluje kao nenametljivi tutor za učenike, prilagođen različitim stilovima učenja, i pomaže učiteljima u kreiranju interesantnih i raznovrsnih obrazovnih materijala.

FAQ:
Q: Kako ChatGPT tehnologija može biti primenjena u obrazovnim institucijama?
A: ChatGPT tehnologija može pomoći u generisanju kreativnih sadržaja, personalizovanoj nastavi i podršci u kreiranju nastavnih planova i programa.

Q: Da li će OpenAI formirati poseban tim za istraživanje obrazovnih primena ChatGPT tehnologije?
A: Da, OpenAI planira da formira poseban tim sa ciljem istraživanja obrazovnih primena ChatGPT tehnologije.

Q: Koje su prednosti korišćenja ChatGPT tehnologije u obrazovanju?
A: Prednosti korišćenja ChatGPT tehnologije u obrazovanju uključuju prilagođenu nastavu, generisanje kreativnih sadržaja i podršku učiteljima u kreiranju obrazovnih materijala.