Некатегоризовано

ChatGPT: Revolutionizing Communication and Education

Summary

Kao što kaže stari srpski izrek: „Znanje je moć, a sa ChatGPT je vama na dohvat ruke“. ChatGPT, AI chatbot za generisanje teksta kompanije OpenAI, je postao neverovatan hit. Ono što je započelo kao alat za povećanje produktivnosti u pisanju […]

ChatGPT: Revolutionizing Communication and Education

Kao što kaže stari srpski izrek: „Znanje je moć, a sa ChatGPT je vama na dohvat ruke“.

ChatGPT, AI chatbot za generisanje teksta kompanije OpenAI, je postao neverovatan hit. Ono što je započelo kao alat za povećanje produktivnosti u pisanju eseja i programiranju sa kratkim tekstualnim uputstvima, brzo je evoluiralo u moćno sredstvo koje koristi preko 92% kompanija iz Fortune 500 kako bi zadovoljilo raznovrsne potrebe.

Dok postoji mračna strana ChatGPT-a, jasno je da AI alati neće tako brzo nestati. Od svog prvog lansiranja pre skoro godinu dana, ChatGPT je dostigao 100 miliona nedeljnih aktivnih korisnika, a OpenAI ulaže ogroman napor u njegov razvoj. Samo nešto manje investicija se ulaže u liderstvo bivšeg izvršnog direktora Sema Altmana, koji je iznenada smenjen 17. novembra, nakon što je odbor objavio saopštenje da su izgubili poverenje u njegove sposobnosti da vodi kompaniju. Dok traje potraga za novim direktorom, izvršni tehnički direktor Mira Murati obavlja funkciju privremenog izvršnog direktora.

Na OpenAI-ovoj prvoj konferenciji za razvojne programere, OpenAI DevDay, održanoj 6. novembra, najavljena je čitava serija novih ažuriranja za GPT. Seminari su uključivali GPT-4 Turbo (unapređene verzije najnovijeg modela za pisanje jezika GPT-4), multimodalni API i GPT prodavnicu gde korisnici mogu kreirati i monetizovati svoje sopstvene prilagođene verzije GPT.

GPT-4, koji može pisati prirodnijim i čitljivijim stilom od prethodnih modela, uglavnom je dostupan samo korisnicima koji plaćaju ChatGPT. Međutim, GPT-4 može se besplatno koristiti preko Microsoftovog Bing Chat-a u pretraživačima Microsoft Edge, Google Chrome i Safari. Osim najnovijih verzija GPT-4 i OpenAI DevDay najava, OpenAI je nedavno povezao ChatGPT sa internetom za sve korisnike. Integracijom DALL-E 3, korisnicima je omogućeno generisanje tekstualnih uputa i slika direktno u ChatGPT-u.

Evo i hronologije najnovijih ažuriranja i izdanja ChatGPT proizvoda, počevši od najnovijeg, koju smo tokom godine ažurirali. Ako imate još neka pitanja, pogledajte našu ChatGPT FAQ stranicu ovde.

FAQ

Q: Koje su najnovije vesti u vezi sa ChatGPT-om?

A: Najnovije vesti su da je Sam Altman smenjen sa pozicije izvršnog direktora OpenAI-a, Mira Murati je privremeni izvršni direktor, GPT-4 Turbo je najnovija verzija modela za pisanje jezika, a ChatGPT je sada povezan sa internetom za sve korisnike.

Q: Kako ChatGPT može da se koristi u obrazovanju?

A: OpenAI istražuje mogućnosti korišćenja ChatGPT-a u obrazovanju. Ideja je da se formira tim koji će identifikovati načine na koje se AI i ChatGPT mogu koristiti u edukaciji. Međutim, ChatGPT je kritikovan zbog podsticanja prevare i zabranjen je u određenim školskim okruzima.

Q: Gde mogu besplatno koristiti GPT-4?

A: GPT-4 se može besplatno koristiti putem Microsoftovog Bing Chat-a u pretraživačima Microsoft Edge, Google Chrome i Safari.

Q: Koje su najnovije mogućnosti ChatGPT-a?

A: Najnovije mogućnosti ChatGPT-a uključuju tekstualne i vizuelne generacije, zahvaljujući integraciji DALL-E 3 modela. Takođe, GPT-4 donosi unapređene mogućnosti pisanja jezika u odnosu na prethodne modele.