Некатегоризовано

Kanada se poziva na usvajanje brzog i osetljivog pristupa veštačkoj inteligenciji (AI)

Summary

Savet kanadskih inovatora (CCI), organizacija koja predstavlja preko 150 kanadskih tehnoloških kompanija, objavila je izveštaj kojim poziva zemlju da usvoji osetljiv i brz pristup veštačkoj inteligenciji (AI). Prema izveštaju, Kanada ima jedinstvenu priliku da postane globalni lider u brzo rastućem […]

Kanada se poziva na usvajanje brzog i osetljivog pristupa veštačkoj inteligenciji (AI)

Savet kanadskih inovatora (CCI), organizacija koja predstavlja preko 150 kanadskih tehnoloških kompanija, objavila je izveštaj kojim poziva zemlju da usvoji osetljiv i brz pristup veštačkoj inteligenciji (AI). Prema izveštaju, Kanada ima jedinstvenu priliku da postane globalni lider u brzo rastućem sektoru veštačke inteligencije, koji trenutno vredi 299 milijardi dolara i za koji se predviđa da će do 2030. godine dostići 2 biliona dolara.

CCI ističe potrebu da Kanada razvije sveobuhvatnu nacionalnu strategiju AI koja se prostire na različite sektore i tretira ključne izazove kao što su razvoj talenata, pristup podacima i etička pitanja. Izveštaj sugeriše da će strategijski pristup ne samo osigurati konkurentnost Kanade na globalnom tržištu, već i uspostaviti zemlju kao model za odgovorni i etički razvoj veštačke inteligencije.

AI, često nazvana i „mašinska inteligencija“, predstavlja sposobnost računarskog sistema da obavlja zadatke koji bi obično zahtevali ljudsku inteligenciju. Obuhvata različite tehnologije kao što su mašinsko učenje, obrada prirodnog jezika i kompjuterski vid. AI ima potencijal da revolucionizuje industrije, poboljša produktivnost i unapredi procese donošenja odluka.

Izveštaj ističe važnost saradnje između industrije, vlade i akademije u oblikovanju AI ekosistema Kanade. Zove se na povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj, osnivanje programa obuke za AI i uspostavljanje okvira za upravljanje podacima kako bi se osigurala odgovorna i sigurna upotreba podataka.

Usvajanjem proaktivnog i promišljenog pristupa AI, Kanada može sebe pozicionirati kao globalno središte inovacija. CCI veruje da će iskorišćavanje punog potencijala AI ne samo podstaknuti ekonomski rast, već i rešiti društvene izazove i poboljšati kvalitet života za stanovnike Kanade.