Некатегоризовано

Robotički psi na AI pokazali sposobnost izvršavanja opasnih zadataka koji bi inače bili povjereni stručnjacima za razminiranje

Summary

Četrdeset programera je demonstriralo kako robotski psi povodac s umjetnom inteligencijom mogu izvršavati potencijalno opasne zadatke koji bi inače bili povjereni vojnim stručnjacima za razminiranje na Hakatonu kojeg je organizirao Odbrambeni AI Centar (DAIC) od 7. do 9. novembra. Hakeri […]

Robotički psi na AI pokazali sposobnost izvršavanja opasnih zadataka koji bi inače bili povjereni stručnjacima za razminiranje

Četrdeset programera je demonstriralo kako robotski psi povodac s umjetnom inteligencijom mogu izvršavati potencijalno opasne zadatke koji bi inače bili povjereni vojnim stručnjacima za razminiranje na Hakatonu kojeg je organizirao Odbrambeni AI Centar (DAIC) od 7. do 9. novembra.

Hakeri su radili u pet timova kako bi iskoristili sposobnosti AI robotskih pasa koji su u stanju da se penju uz stepenice, izbjegavaju prepreke i kreću se po neravnom terenu. Tokom prvih dva dana, timovi su razvijali svoje strategije i usavršavali svoje programiranje, prije testiranja pasa u okruženju koje je osmišljeno da simulira neke od prepreka s kojima se suočavaju u situacijama opasnim po život.

Poslednjeg dana, timovi su članovima 29. grupe za razminiranje i pretresanje eksplozivnih sredstava (EOD&S), koji su jedni od vodećih britanskih vojnih stručnjaka za taktičke i tehničke eksplozije, pokazali šta su postigli.

Predstavnici 29. grupe EOD&S, DAIC i DE&S ocenjivali su pobednike u pet kategorija: timski rad, saradnju, inovaciju, praktičnu primjenu i napor i fokus.

Dogadjaj je organizovan od strane Odbrambenog AI Centra, u saradnji s Centrom za ekspedicione robotike (ERCoE, deo DE&S-a) i informacionog sistema odbrane (TDI) u BattleLabu u Dorsetu.

Kmdr. Rejčel Singlton RN, šefica DAIC-a, je izjavila:

Bilo je izuzetno uzbudljivo videti kako vojska, industrija i akademija sarađuju na rešenju za AI i robotiku u stvarnoj situaciji, posebno jednoj koja ima za cilj povećanje sigurnosti naših ljudi. Iniciranje i vođenje ovakve vrste saradnje u sigurnim i odgovornim uslovima je najvažniji deo našeg rada u DAIC-u.

Puk. Kris Koulis, iz 29. grupe za razminiranje i pretresanje eksplozivnih sredstava (EOD&S), je rekao:

Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti talente i posvećenost u stvaranju alata za razminiranje koji ne zahtijeva prisustvo osobe. Danas sam vidio nekoliko stvari koje će sigurno olakšati istraživanje i razvoj u prostoru EOD&S.

Vođa eskadrile Pol Ostin, iz DE&S Future Capabilities grupe, je izjavio:

U DE&S-u smo strastveni oko pronalaženja načina kako možemo iskoristiti tehnologiju kako bismo naoružanim snagama dali prednost. Dio tog puta je raditi zajedno s vojskom na poboljšanju. Ovaj događaj i entuzijazam koji su pokazali učesnici da reše vojno orijentisan problem je divan primer toga.

O DAC-u

Odbrambeni AI Centar je osnovan kao rezultat Integrisane revizije iz 2021. godine, s ciljem da ubrza sposobnosti vojske da koristi AI, poštujući naše principe i vrednosti. DAC je federativna organizacija, s koordinacijom između Odbrambenog digitalnog sektora, Sektoru za opremu i podršku (DE&S) i Odbrambenom naučno-istraživačkom laboratorijom (DSTL).