Некатегоризовано

Novi konkurenti na polju veštačke inteligencije koji se takmiče sa OpenAI Chat GPT

Summary

Veštačka inteligencija je zauzela svet olujom, a OpenAI Chat GPT postao je poznato ime u industriji veštačke inteligencije. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci pojavila su se dva nova takmičara koji se bore sa GPT Chatom: Gemini, povezan sa Googleom, i […]

Novi konkurenti na polju veštačke inteligencije koji se takmiče sa OpenAI Chat GPT

Veštačka inteligencija je zauzela svet olujom, a OpenAI Chat GPT postao je poznato ime u industriji veštačke inteligencije. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci pojavila su se dva nova takmičara koji se bore sa GPT Chatom: Gemini, povezan sa Googleom, i Ges, povezan sa emiratskom G42 Group.

Gemini, projekat kodnog imena koji je razvila Google, ima za cilj da nadmaši GPT Chat koristeći napredni model veštačke inteligencije koji je prethodno korišćen za pobedu svetskog šampiona u igrama na tabli. Naučnici iz Googlea neumorno rade na tome da unaprede svoje alate veštačke inteligencije i sruše GPT Chat.

U Arapskom svetu, emiratska grupa G42 je lansirala otvoreni lingvistički model nazvan Ges. Razvijen u saradnji sa Inceptionom, Univerzitetom za veštačku inteligenciju princa Mohameda bin Zajeda i američkom kompanijom Cerebras Systems, Ges je pozicioniran kao najkvalitetniji arapski konkurent GPT Chata.

Dok se trka zahuktava, postavljaju se pitanja o mogućnosti da ovi novi modeli nadmaše GPT Chat. Hamza Irački, naučnik u Amazonu i jedan od pionira veštačke inteligencije, priznaje da je broj novih naprednih modela i brzina njihovog razvoja premašio očekivanja. Međutim, Irački ističe da ovi novi modeli možda nisu obučeni na širokom spektru podataka koji su dostupni na internetu. Kao rezultat toga, mogu se suočiti sa izazovima u razlikovanju tačnih informacija od dezinformacija koje pružaju ljudski odgovori tokom razgovora.

Važno je napomenuti da ovi modeli zavise od ljudskih odgovora kako bi unapredili svoje performanse tokom vremena. Stoga, tačnost ovih modela zavisi od kvaliteta i stručnosti ljudi koji pružaju odgovore. Razvoj modela veštačke inteligencije koji tačno procenjuju odgovore može biti izazovan zadatak.

Dok se takmičenje između ovih modela nastavlja ubrzanim tempom, ostaje da se vidi da li će nadmašiti GPT Chat. Pejzaž veštačke inteligencije se stalno menja, a napretci se prave brzim tempom. Samo vreme će pokazati koji će model zauzeti presto u svetu veštačke inteligencije.

Definicije:
– Veštačka inteligencija (AI): Grana računarske nauke koja se fokusira na stvaranje inteligentnih mašina sposobnih da imitiraju ljudsko ponašanje.
– OpenAI: Laboratorija za istraživanje veštačke inteligencije i kompanija.
– GPT Chat: Model veštačke inteligencije za razgovor razvijen od strane OpenAI.
– Gemini: Model veštačke inteligencije razvijen od strane Googlea za takmičenje sa GPT Chatom.
– Ges: Otvoreni lingvistički model razvijen od strane G42 grupe za takmičenje sa GPT Chatom.
– G42 grupa: Emiratska grupa specijalizovana za veštačku inteligenciju i razvoj tehnologija.