Некатегоризовано

Veštačka inteligencija u procenjivanju i povratnim informacijama o pisanju studenata

Summary

Poslednjih godina postoji sve veće interesovanje za to da li veštačka inteligencija (VI) može biti korišćena za procenu i povratne informacije o pisanju studenata. Istraživači iz Learning Agency Lab-a, Državnog univerziteta Džordžija i Univerziteta Vanderbilt istraživali su ovo pitanje i […]

Veštačka inteligencija u procenjivanju i povratnim informacijama o pisanju studenata

Poslednjih godina postoji sve veće interesovanje za to da li veštačka inteligencija (VI) može biti korišćena za procenu i povratne informacije o pisanju studenata. Istraživači iz Learning Agency Lab-a, Državnog univerziteta Džordžija i Univerziteta Vanderbilt istraživali su ovo pitanje i zaključili da je VI sada jednako efikasna kao i ljudi u proceni standardnih eseja sa pet pasusa i pružanju povratnih informacija o logici i ubedljivosti.

Kroz takmičenja u kojima su učestvovali naučnici koji su gradili modele za obeležavanje argumentativnih elemenata u pisanju i procenu njihovog kvaliteta, istraživači su otkrili da su modeli veštačke inteligencije postigli tačnost od 75%, što je ekvivalentno ljudskim čitaocima. Ovi modeli veštačke inteligencije bili su sposobni da identifikuju i procene komponente kao što su uvod, teza, podržavajući argumenti, dokazi, organizacija i razvijanje argumenta.

Ovaj tehnološki napredak je posebno značajan jer je pisanje veština koja zahteva vežbu i stručno vođenje, slično sviranju instrumenta ili sportu. Nažalost, mnogi studenti ne dobijaju potrebne instrukcije ili prilike da razviju svoje veštine pisanja. Nacionalna istraživanja su pokazala da samo 25% studenata dnevno provodi više od 30 minuta na pisanje, što je minimum preporučen od strane obrazovnih organizacija.

Jedan od razloga za nedostatak pisanja u učionicama je vremenski zahtevno ocenjivanje i vođenje. Međutim, alati za pisanje sa podrškom VI mogu značajno smanjiti vreme provedeno na ocenjivanje, omogućavajući nastavnicima da više vremena posvete instrukcijama. Istraživanja ukazuju da ovi alati takođe mogu unaprediti postignuća studenata iznad državnih proseka.

Potencijal VI u učionici pisanja leži u njenoj sposobnosti da pomogne edukatorima da identifikuju oblasti u kojima studenti imaju poteškoća i pruže ciljane povratne informacije. Alati sa VI mogu pomoći nastavnicima da identifikuju uobičajene greške i slabosti u nastavi ili kurikulumu. Takođe, mogu motivisati studente da prodube svoje argumente i primene metakognitivne strategije koje podrazumevaju razmišljanje o sopstvenom razmišljanju.

Iako VI može biti vredan alat u učionici, ne može zameniti ulogu predanog nastavnika u motivisanju studenata i rešavanju socijalne dinamike učionice. Bliska saradnja između developera i nastavnika je neophodna za razvoj takvih VI alata koji su osetljivi na kulturne potrebe i specifične potrebe studenata.

Zaključno, VI ima potencijal da revolucionizuje način na koji se uči i ocenjuje pisanje u učionicama. Može pružiti dragocenu podršku nastavnicima u ocenjivanju i vođenju, kao i identifikaciji oblasti u kojima studenti trebaju dodatnu pomoć. Međutim, VI uvek treba koristiti u saradnji sa stručnim nastavnicima kako bi se obezbedilo personalizovano i stimulativno učenje za studente.