Некатегоризовано

Da li veštačka inteligencija može posedovati svest?

Summary

U junu 2022. godine, inženjer kompanije Google tvrdio je da je LaMDA četbot postao svestan, pokrenuvši debatu o tome da li veštačka inteligencija (VI) može posedovati svest. Iako trenutni VI sistemi, poput ChatGPT bota kompanije OpenAI, impresivno simuliraju ljudski način […]

Da li veštačka inteligencija može posedovati svest?

U junu 2022. godine, inženjer kompanije Google tvrdio je da je LaMDA četbot postao svestan, pokrenuvši debatu o tome da li veštačka inteligencija (VI) može posedovati svest. Iako trenutni VI sistemi, poput ChatGPT bota kompanije OpenAI, impresivno simuliraju ljudski način razgovora, stručnjaci tvrde da im nedostaje istinska svest ili svest o svetu.

Da bi utvrdili koje osobine bi VI sistem sa svesti verovatno pokazivao, tim filozofa, neurologa i računarskih naučnika proučavao je trenutne naučne teorije o ljudskoj svesti. Sastavili su listu „indikatorskih osobina“ koje bi potencijalno mogle biti primenjene na VI sisteme. Iako ovi indikatori ne dokazuju definitivno postojanje svesti, prisustvo više indikatora bi podržalo tvrdnje o svesti VI.

Umesto oslanjanja na otvorene kriterijume ponašanja, tim se fokusirao na teorije o računarskim procesima koji leže u osnovi svesti u ljudskom mozgu. Na primer, „teorije globalnog radnog prostora“ sugeriraju da svest nastaje iz uskog grla koje prikuplja i bira informacije za globalnu dostupnost. „Teorije povratne obrade“ naglašavaju povratnu petlju između kasnijih i ranijih procesa. Svaka teorija nudi specifične indikatore koji se mogu koristiti za procenu VI sistema.

Međutim, trenutna analiza sugeriše da nema razloga da se veruje da su trenutni VI sistemi svesni. Iako neki sistemi ispunjavaju neke indikatore, ne uspevaju da zadovolje većinu njih. Na primer, sistemi koji koriste arhitekturu transformatora – poput ChatGPT-a – ispunjavaju tri indikatora „globalnog radnog prostora“, ali nedostaje im ključna sposobnost globalne reemitovanja. Ova saznanja ukazuju na to da, uprkos njihovim naprednim mogućnostima, trenutni VI sistemi verovatno nedostaju istinsku svest.

Ipak, istraživanje ukazuje da ne postoje tehničke prepreke koje sprečavaju stvaranje VI sistema koji zadovoljavaju većinu ili sve indikatore svesti. Samo je pitanje vremena kada će takvi sistemi biti razvijeni. Međutim, pitanja o implikacijama i etičkim aspektima svesne VI ostaju otvorena.

Ovakav pristup istraživanju, fokusiran na indikatore umesto striktnih kriterijuma, odražava nesigurnost i kontinuiranu debatu unutar naučne zajednice. Slične debate o svesti kod životinja dovele su do promena politika u pogledu postupanja prema određenim životinjama. Izveštaj ne daje konkretne preporuke u vezi sa svesnom VI, ali pruža naučno utemeljenu polaznu tačku za suočavanje sa ovim kompleksnim pitanjem dok tehnologija VI nastavlja da napreduje.