Некатегоризовано

Primena veštačke inteligencije u javnom sektoru – U potrazi za većom produktivnošću

Summary

Jedan od najvažnijih prioriteta britanske vlade je povećanje produktivnosti u javnom sektoru, a veštačka inteligencija (VI) se sve više prepoznaje kao sredstvo za postizanje tog cilja. U skladu s tim, prošlog meseca je održan „hakaton“ u Londonu, na kojem su […]

Primena veštačke inteligencije u javnom sektoru – U potrazi za većom produktivnošću

Jedan od najvažnijih prioriteta britanske vlade je povećanje produktivnosti u javnom sektoru, a veštačka inteligencija (VI) se sve više prepoznaje kao sredstvo za postizanje tog cilja. U skladu s tim, prošlog meseca je održan „hakaton“ u Londonu, na kojem su više od 100 činovnika iz vlade učestvovali u istraživanju načina na koje se VI može primeniti kako bi se povećala produktivnost u javnom sektoru.

Cilj ovog događaja bio je da se pronađu načini na koje VI može napraviti značajne promene i poboljšanja u efikasnosti javnih usluga. Timovi stručnjaka za VI iz kompanije Microsoft pružili su podršku činovnicima u stvaranju novih rešenja pomoću najnovijih AI alata.

Iako je vlada već najavila planove za povećanje produktivnosti u javnom sektoru, eksperti upozoravaju da će pronalaženje brzih i značajnih rešenja biti izazovno. VI ima potencijal za promene, ali prave inovacije će doći kroz unapređenje postojeće IT infrastrukture, kroz poboljšanje procesa i kapaciteta upravljanja, kao i kroz transformaciju radnih odnosa. Rešenja se neće postići samo kroz nove tehnologije VI.

Takođe, jedan od ključnih izazova u primeni VI u javnom sektoru je nedovoljna investicija u osnovne infrastrukturne resurse. Na primer, u Nacionalnom zdravstvenom sistemu (NHS), gde je produktivnost posebno važna, nedovoljna ulaganja u IT sisteme otežavaju korišćenje VI. Nedostatak osnovne infrastrukture, kao što su kompjuteri i elektronski zdravstveni kartoni, sprečava zaposlenima pristup VI alatima i usporava procese.

Više od toga, stručnjaci ističu da će najveći napredak u produktivnosti biti postignut kroz rešavanje problema preopterećenosti zaposlenih, unapređenje rada socijalne zaštite i ulaganje u osnovne IT sisteme. Bez tih osnovnih kapaciteta, primena VI će biti otežana.

Uprkos izazovima, primena VI u javnom sektoru ima veoma pozitivne efekte. Primeri pokazuju da se VI može koristiti za unapređenje poziva korisnika, bolje iskorišćenje resursa, optimizaciju odlučivanja i unapređenje upravljanja u različitim oblastima, uključujući i lokalnu vlast.

FAQ

1. Koje su prednosti primene veštačke inteligencije u javnom sektoru?

Primena veštačke inteligencije u javnom sektoru može rezultirati većom produktivnošću, efikasnošću procesa, boljim upravljanjem, optimizacijom resursa i boljim iskustvom korisnika javnih usluga.

2. Kolike su šanse za brza ostvarenja produktivnosti primenom veštačke inteligencije?

Eksperti ističu da su šanse za brza ostvarenja produktivnosti ograničene. Pored primene veštačke inteligencije, neophodno je ulaganje u osnovne IT sisteme, unapređenje kapitalnih investicija i procesa, kao i transformacija radnih odnosa.

3. Kako nedostatak infrastrukturnih kapaciteta utiče na primenu veštačke inteligencije u javnom sektoru?

Nedostatak infrastrukturnih kapaciteta, kao što su osnovni računari i elektronski zdravstveni kartoni, otežava zaposlenima pristup veštačkoj inteligenciji i usporava procese. To ograničava potencijalne benefite koje pruža primena veštačke inteligencije.

4. Kako primena veštačke inteligencije može poboljšati rad lokalnih vlasti?

Primenom veštačke inteligencije, lokalne vlasti mogu unaprediti pozive korisnika, bolje iskoristiti resurse i optimizovati procese. Primeri pokazuju da se veštačka inteligencija može koristiti kako bi se smanjilo vreme čekanja, poboljšalo upravljanje resursima i dodale nove usluge bez dodatnih troškova.