Некатегоризовано

Senator Skot Viner California planira zakon o regulisanju generativne veštačke inteligencije (AI)

Summary

Senator Skot Viner Kalifornije planira da predloži zakon koji ima za cilj regulisanje generativne veštačke inteligencije (AI). Zakon će zahtevati da veliki jezički modeli, poznati kao „pionirski“ modeli sistema, ispune standarde transparentnosti i bezbednosti. Ukoliko ovi modeli premaše određeni nivo […]

Senator Skot Viner California planira zakon o regulisanju generativne veštačke inteligencije (AI)

Senator Skot Viner Kalifornije planira da predloži zakon koji ima za cilj regulisanje generativne veštačke inteligencije (AI). Zakon će zahtevati da veliki jezički modeli, poznati kao „pionirski“ modeli sistema, ispune standarde transparentnosti i bezbednosti. Ukoliko ovi modeli premaše određeni nivo računarske snage, biće obavezni da državi otkriju rizike po bezbednost.

Jedan od glavnih ciljeva ovog zakona je uspostavljanje istraživačkog centra za veštačku inteligenciju van vodeće tehnološke industrije u Silicijumskoj dolini. Ovaj centar će se fokusirati na istraživanje potencijalnih rizika i koristi generativne AI. Takođe, pružaće resurse za testiranje i evaluaciju velikih jezičkih modela.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kada Kalifornija želi postaviti nacionalne standarde za regulisanje generativne AI, s obzirom na njenu ulogu kao centra za razvoj veštačke inteligencije. Nedavno je guverner Gavin Njusom potpisao izvršnu uredbu o razvoju smernica za uvođenje generativne tehnologije u državnu upravu. Više drugih država takođe je implementiralo propise o veštačkoj inteligenciji kao deo šireg zakona o zaštiti potrošača.

Dok su neke kompanije za veštačku inteligenciju obećale da će razvijati AI odgovorno, druge su izrazile zabrinutost zbog potencijalnog gušenja razvoja tehnologije strogošću regulative. Međutim, predloženi zakon Senatora Viner ima za cilj pronaći ravnotežu između regulative i inovacije, pružajući transparentnost i bezbednost u sistemima veštačke inteligencije.

Ovaj zakon ističe rastuću zabrinutost u vezi sa etičkim i pravnim implikacijama generativne veštačke inteligencije. Postavljanjem jasnih smernica i standarda transparentnosti, zakonodavci se nadaju da će podstaći odgovorni i odgovarajući razvoj veštačke inteligencije u državi.