Некатегоризовано

Novi standardi i inicijative za regulisanje veštačke inteligencije

Summary

Predsednik Džo Bajden nedavno je potpisao izvršnu naredbu kojom se promoviše sigurnost i zaštita u vezi sa brzo rastućom tehnologijom veštačke inteligencije (AI). Bajden je izjavio da je neophodno promeniti način na koji upravljamo ovom tehnologijom kako bismo ostvarili sve […]

Novi standardi i inicijative za regulisanje veštačke inteligencije

Predsednik Džo Bajden nedavno je potpisao izvršnu naredbu kojom se promoviše sigurnost i zaštita u vezi sa brzo rastućom tehnologijom veštačke inteligencije (AI). Bajden je izjavio da je neophodno promeniti način na koji upravljamo ovom tehnologijom kako bismo ostvarili sve njene potencijale, ali i izbegli potencijalne opasnosti.

Potpisivanje ove naredbe od strane predsednika označava još jedan primer kako se veštačka inteligencija sve više uvlači u naše svakodnevne živote. Uprkos tome, još uvek učimo o njenim mogućnostima, obećanjima i potencijalnim opasnostima.

Administracija je sprovela opsežne konsultacije sa stručnjacima iz različitih oblasti kako bi se obezbedila pravedna i odgovorna upotreba veštačke inteligencije. Njihovi napori su rezultirali „Nacrtom osnovnih prava u vezi sa veštačkom inteligencijom“, koji postavlja standarde i smernice za pravilnu primenu ove tehnologije.

Neki od ključnih elemenata izvršne naredbe uključuju zahtev za deljenje rezultata sigurnosnih testova i drugih kritičnih informacija sa vladom SAD od strane razvojnih timova koji rade na najmoćnijim AI sistemima. Takođe su uspostavljeni standardi, alati i testovi za sigurnost, bezbednost i pouzdanost AI sistema, a Nacionalni institut za standarde i tehnologiju će postaviti rigorozne standarde za testiranje sigurnosti pre javnog puštanja u rad.

Takođe, naredba uključuje inicijative za zaštitu od rizika koje donosi korišćenje AI tehnologije u inženjeringu opasnih bioloških materijala, kao i za prevenciju prevare i obmanjivanja pomoću AI-generisanog sadržaja.

Cilj ove naredbe je da se podstakne istraživanje AI širom zemlje, pruže tehnička podrška i resursi malim razvojnim timovima i preduzetnicima, kao i da se promoviše fer i otvoreno takmičenje u oblasti veštačke inteligencije.

Predsednik Bajden je izjavio da je odlučan da promoviše i zahteva odgovornu inovaciju u vezi sa veštačkom inteligencijom. Kako kaže, sada je trenutak koji će odrediti budućnost i da veštačka inteligencija ima potencijal da donese značajne promene u svetu, od istraživanja svemira do borbe protiv klimatskih promena i suzbijanja raka.

FAQ:

1. Ko je potpisao izvršnu naredbu o veštačkoj inteligenciji?
Izvršnu naredbu potpisao je predsednik Džo Bajden.

2. Koje su ključne tačke iz naredbe?
Naredba uključuje zahteve za deljenje informacija o sigurnosnim testovima AI sistema, postavljanje standarda za sigurnost i pouzdanost, zaštitu od rizika vezanih za biološke materijale i prevenciju prevare i obmanjivanja.

3. Koji je cilj ove naredbe?
Cilj naredbe je da se promoviše odgovorna upotreba veštačke inteligencije, podstakne istraživanje i omogući pristup resursima malim razvojnim timovima.