Некатегоризовано

 Prijedlog zakona o istraživanju, inovacijama i odgovornosti veštačke inteligencije

Summary

Predloženi zakon o veštačkoj inteligenciji donosi nova pravila u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom (AI), definiše šta se smatra „kritično-uticajnim“ AI sistemima i postavlja standarde koje bi takvi sistemi trebali poštovati. Prema ovom zakonu, „kritično-uticajni“ AI sistemi uključuju one koji […]

 Prijedlog zakona o istraživanju, inovacijama i odgovornosti veštačke inteligencije

Predloženi zakon o veštačkoj inteligenciji donosi nova pravila u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom (AI), definiše šta se smatra „kritično-uticajnim“ AI sistemima i postavlja standarde koje bi takvi sistemi trebali poštovati.

Prema ovom zakonu, „kritično-uticajni“ AI sistemi uključuju one koji se koriste za donošenje odluka koje značajno utiču na prikupljanje biometrijskih podataka bez saglasnosti, upravljanje i rad kritične infrastrukture, kao i na krivično pravosuđe.

Najvažnije je to da bi ovaj zakon uspostavio sistem koji bi zahtevao od organizacija koje koriste „kritično-uticajne“ AI sisteme da samostalno sertifikuju svoje usklađenosti sa standardima.

Predlog takođe daje Departmanu za trgovinu zadatak da predstavi petogodišnji plan za testiranje i sertifikaciju „kritično-uticajnih“ AI sistema. Departman bi takođe bio obavezan redovno ažurirati taj plan.

Zakon se zajednički predlaže od strane Rožera Vikera (R-Mis), Džona Hikenlupera (D-Kolo), Šeli Mur Kapito (R-Zap. Virdžinija) i Bena Reja Luhan (D-Njev Meksiko). Ovaj zakon bi takođe obavezao Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) da razvije standarde za autentičnost online sadržaja. Takođe bi se očekivalo od NIST-a da razvije preporuke za tehničke mere zaštite „visoko-uticajnih“ AI sistema.

„Visoko-uticajni“ AI sistemi se odnose na one koji su razvijeni u svrhu donošenja odluka koje imaju značajan uticaj na pristup stanovanja, zapošljavanje, kredit, obrazovanje, zdravstvo ili osiguranje kod ljudi.

Kompanije koje koriste „visoko-uticajne“ AI sisteme bile bi dužne da podnose izveštaje o transparentnosti Departmanu za trgovinu.

Pročitajte više o ovome u celom izveštaju na sajtu TheHill.com.

FAQ:

1. Šta predstavlja ovaj zakon?
Ovaj zakon ima za cilj postavljanje standarda za veštačku inteligenciju (AI) i definisanje „kritično-uticajnih“ i „visoko-uticajnih“ AI sistema.

2. Koje odluke bi obuhvatao „kritično-uticajni“ AI sistem prema ovom zakonu?
„Kritično-uticajni“ AI sistemi se odnose na one koji donose odluke koje imaju značajan uticaj na prikupljanje biometrijskih podataka bez saglasnosti, upravljanje i rad kritične infrastrukture, kao i na krivično pravosuđe.

3. Koji organ bi bio odgovoran za sprovođenje zakona?
Departman za trgovinu bio bi odgovoran za sprovođenje zakona i zahteva vezanih za azijsku i sovjetsku špijunažu te da je administracija rešena da „zahteva nezavisnost od Rusije i Kine“.

4. Šta bi predlog zakona zahtevao od kompanija koje koriste „visoko-uticajne“ AI sisteme?
Kompanije koje koriste „visoko-uticajne“ AI sisteme bile bi dužne da podnose izveštaje o transparentnosti Departmanu za trgovinu.

5. Koji su ciljevi ovog zakona?
Ovaj zakon ima za cilj postavljanje standarda i uspostavljanje sistema samocertifikacije za organizacije koje koriste „kritično-uticajne“ AI sisteme, kao i razvoj standarda za autentičnost online sadržaja i preporuka za zaštitu „visoko-uticajnih“ AI sistema.