Некатегоризовано

Nova era veštačke inteligencije: Kako će AI agenti promeniti način na koji živimo

Summary

Sa računarskom i mobilnom aplikacijom možemo danas obaviti mnogo zadataka brže i lakše nego ikada pre, od slanja novca prijatelju do poručivanja hrane na kućnu adresu. Međutim, uprkos brzom razvoju u proteklih nekoliko godina, osnivač Microsofta, Bil Gejts, smatra da […]

Nova era veštačke inteligencije: Kako će AI agenti promeniti način na koji živimo

Sa računarskom i mobilnom aplikacijom možemo danas obaviti mnogo zadataka brže i lakše nego ikada pre, od slanja novca prijatelju do poručivanja hrane na kućnu adresu. Međutim, uprkos brzom razvoju u proteklih nekoliko godina, osnivač Microsofta, Bil Gejts, smatra da su današnji softveri „prilično glupi“, prema njegovom blogu GatesNotes datiranom 9. novembra.

„Možete koristiti Microsoft Word i Google Dokumente kako biste sačinili poslovni predlog, ali oni vam ne mogu pomoći da pošaljete e-mail, podelite selfi, analizirate podatke, organizujete zabavu ili kupite bioskopske karte“, kaže milijarder.

U trenutnom modelu obično koristimo aplikacije za obavljanje jednog zadatka, kao što je rezervacija leta ili provera stanja na bankovnom računu. Međutim, Gejts predviđa da će veštačka inteligencija učiniti korišćenje različitih aplikacija nepotrebnim u narednih pet godina.

Gejts zamišlja budućnost u kojoj će imati AI agenta – vrstu softvera koji može obraditi i odgovoriti na prirodan jezik i obavljati različite zadatke. Samo biste zamolili svog AI agenta da uradi nešto i on bi to mogao da uradi na osnovu informacija koje ste mu prethodno podelili o svom radu, privatnom životu, interesima i preferencijama.

„U sledećih nekoliko godina, oni će potpuno promeniti način na koji živimo naš život, kako online tako i van interneta“, kaže Gejts.

Gejts koristi planiranje putovanja kao primer. Obično biste to uradili sami tako što biste rezervisali hotelski smeštaj, letove, restorane i druge aktivnosti. Međutim, AI agent bi mogao da koristi vaše preference kako bi rezervisao i kupio sve to umesto vas.

„Na vaš zahtev, preporučivao bi vam aktivnosti na osnovu vaših interesa i želje za avanturom, i rezervisao bi stolove u vrstama restorana koje biste vi uživali“, piše Gejts.

FAQ

Kakvi su izazovi veštačke inteligencije?

Pred Gejtsovom vizijom postojanja AI agenata stoje neki izazovi koje je potrebno prevazići. Evo nekoliko koje Gejts predviđa:

  • Potrebna je nova vrsta baze podataka kako bi AI agent mogao čuvati, izvlačiti i nadograđivati informacije o vama, a da pri tome ne ugrozi vašu privatnost.
  • Kompanije bi trebalo da utvrde da li će ljudi imati jednog AI agenta koji će se međusobno morati povezivati ili će osoba kreirati AI agente za obavljanje specifičnih zadataka, poput podučavanja ili terapije.
  • Morao bi postojati standardizovan način za komunikaciju AI agenata međusobno.

Da li će veštačka inteligencija potpuno zameniti ljude u budućnosti?

Upkos Gejtsovim predviđanjima, verovatno ne morate brinuti o tome da će veštačka inteligencija potpuno zameniti ljude u skorijoj budućnosti. „Uži“ AI, kao što su chatbotovi poput ChatGPT-a, impresivni su, ali daleko su od postizanja nivoa inteligencije koji ima čovek, rekao je Humajun Šeik, osnivač Google-ovog startapa DeepMind. Za sada, mi nemamo tehnologiju potrebnu za stvaranje „veštačke opšte inteligencije“ ili AGI, što se odnosi na veštačku inteligenciju sposobnu da obavi većinu zadataka jednako dobro ili bolje od čoveka, prema IBM-u.

„AGI još uvek ne postoji – u računarskoj industriji traje žestoka debata o tome kako je stvoriti i da li je uopšte moguće stvoriti“, napisao je Gejts u martovskom blogu. Sa druge strane, trenutno imamo takozvanu „usku“ veštačku inteligenciju. To je kada je AI obučen da vrlo dobro obavlja određene zadatke, poput preporučivanja filmova ili knjiga koje bi vam se mogle svideti na osnovu onoga što ste gledali ili čitali u prošlosti, prema IBM-u. Ali kako tehnologija napreduje, algoritmi koji pokreću učenje AI sistema takođe će se poboljšavati, napisao je Gejts u martu.

„Treba da imamo na umu da smo tek na početku onoga što AI može da postigne“, rekao je. „Sve njegove trenutne ograničenosti će nestati pre nego što se toga uopšte budemo svesni.“