Некатегоризовано

Bidenova globalna strategija za veštačku inteligenciju: Novi pravac za SAD

Summary

Izvršna naredba predsednika SAD-a Džoa Bajdena o veštačkoj inteligenciji postavila je novi ton za SAD – značajno drugačiji od „veštačke inteligencije sa američkim vrednostima“ Trampove administracije koja je tehnološki napredak definovala pre svega kao održavanje vođstva nad Kinom. Za razliku […]

Bidenova globalna strategija za veštačku inteligenciju: Novi pravac za SAD

Izvršna naredba predsednika SAD-a Džoa Bajdena o veštačkoj inteligenciji postavila je novi ton za SAD – značajno drugačiji od „veštačke inteligencije sa američkim vrednostima“ Trampove administracije koja je tehnološki napredak definovala pre svega kao održavanje vođstva nad Kinom.

Za razliku od toga, Bajdenova administracija naglašava globalnu perspektivu fokusirajući se na multilateralne inicijative koje podržavaju tehnologije za poboljšanje privatnosti, nove standarde bezbednosti i zahteve za izveštavanje, kao i tehnička istraživanja za rešavanje globalnih problema. Objavljivanje ove naredbe krajem oktobra sinhronizovano je sa učešćem potpredsednice SAD Kamale Haris na Međunarodnom samitu o bezbednosti veštačke inteligencije u Londonu.

Ovo je dobra vest iz četiri razloga. Prvo, nacionalna strategija usamljeničke veštačke inteligencije nikada ne bi uspela. Naučnici i tehnolozi iz celog sveta su doprineli dizajnu i unapređivanju izuzetno artikulisanih modela kao što je ChatGPT koji su iznenada privukli pažnju javnosti. Istovremeno, usmeravanje ovih modela u cilju identifikovanja veštačke inteligencije kroz vodenje i srodne tehnike zahtevaće napore najbrilijantnijih naučnih umova. Američkim istraživačima će dobro doći sve moguće pomoći.

Drugo, snaga ovih sistema zavisi od raznovrsnosti jezičkih podataka na kojima se baziraju. Ideja da kapacitet ovih sistema treba da se gradi na bazi podataka jedne države koji odražava američke, jermenske ili zimbabveanske vrednosti je kontraproduktivna.

Treće, glavna briga države je rizik. Maliciozna upotreba ovih sistema ili nemarnost u njihovom dizajnu nisu ograničeni samo na američke igrače. Nadgledanje ponašanja ovih računarskih sistema i pronalaženje novih metoda procene imaće koristi od globalne pažnje i učešća.

Četvrto, na olakšanje mnogih, Bajdenova administracija se protivi predlozima za sistem regulacije, zabrane i licenciranja koje su neki u Kongresu predložili. Novi pristup je usmeren na olakšavanje novih metoda procene i testiranja ovih modela, tako da javnost i tržište mogu ocenjivati ove konkurentske alate za efikasno i tačno procesiranje informacija.

Jedan od ključnih fokusa nove izvršne naredbe su tehnologije za poboljšanje privatnosti (PET). Postoji opravdana zabrinutost da napredni računarski sistemi prikupljaju i integrišu sve moguće detalje o našem privatnom životu kako bi se koristili u ultra-targetiranom onlajn marketingu. Koncept PET-a menja pristup i predlaže lične agente za privatnost koji mogu pregovarati u naše ime i po našem uputstvu kako bi se ograničilo koja informacija se čini javnom.

Nemate vremena, sklonosti ili pravnu obuku da shvatite 50.000 reči o politikama privatnosti na raznim onlajn platformama. Ali vaš agent za ličnu privatnost na veštačkoj inteligenciji ima. Osim toga, s obzirom na to da su vaši lični podaci vredni (marketari plaćaju oko 1.000 dolara godišnje po odraslom korisniku interneta u SAD za ove ciljane pristupe), može čak pregovarati deo akcije za vas za informacije koje ste voljni da podelite.

Da li zvuči nerealno? Da li je računarski agent u stanju da napravi mali finansijski sporazum? Pa, to je kako marketari već rade, stvarajući one pop-up oglase koji vas prate po internetu. To se zove programatsko oglašavanje – platformski računari pregovaraju sa marketinškim računarima kako bi prikazali pravovremene oglase, sve to obavljeno u tren oka.

Naravno, ovo će biti zadatak za privatni sektor, ne za saveznu vladu. Ali Bela kuća povremeno postavlja ton američke politike i signalizira šta je važno. U ovom slučaju, to je promena pravca koja ide u pravom pravcu.

Izvor: Adaptacija originalnog članka W. Russell Neuman-a na MarketWatch.

FAQ:
1. Ko je američki predsednik?
– Joe Biden je američki predsednik.
2. Na čemu se fokusira Bidenova administracija u vezi sa veštačkom inteligencijom?
– Bidenova administracija se fokusira na multilateralne inicijative za podršku tehnologijama koje unapređuju privatnost, nove standarde bezbednosti i zahteve za izveštavanje, kao i tehnička istraživanja za rešavanje globalnih problema.
3. Zašto je nacionalna strategija usamljeničke veštačke inteligencije neuspešna?
– Nacionalna strategija usamljeničke veštačke inteligencije nije uspešna zato što je važno da sistemi budu razvijani uz pomoć naučnika i tehnologa iz celog sveta, a ne samo na bazi vrednosti jedne nacije. Raznovrsnost jezičkih podataka i globalna pažnja su takođe ključni za uspešno praćenje ponašanja i ocenjivanje ovih sistema.
4. Koje su prednosti Primene PET (tehnologija za poboljšanje privatnosti)?
– Glavna prednost primene tehnologija za poboljšanje privatnosti (PET) je mogućnost da imate lične agente za privatnost na veštačkoj inteligenciji koji pregovaraju u vaše ime i sa vašim uputstvom kako bi ograničili koja informacija se čini javnom.