Некатегоризовано

Joe Biden Calls for Responsible Use of Artificial Intelligence at APEC Summit

Summary

17. Novembar 2023. – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, danas je na samitu 21-članog Ekonomskog foruma azijsko-pacifičke saradnje (APEC) u San Francisku pozvao ekonomije regiona da sarađuju kako bi se osiguralo da veštačka inteligencija (AI) donosi promene na bolje, […]

Joe Biden Calls for Responsible Use of Artificial Intelligence at APEC Summit

17. Novembar 2023. – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, danas je na samitu 21-članog Ekonomskog foruma

azijsko-pacifičke saradnje (APEC) u San Francisku pozvao ekonomije regiona da sarađuju kako bi se osiguralo da veštačka inteligencija (AI) donosi promene na bolje, a ne da zloupotrebljava radnike ili ograničava njihov potencijal.

Tokom obraćanja na poslednjoj sesiji dvodnevnog samita APEC foruma, Bajden je naglasio važnost razgovora o AI koje je imao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom razgovora na marginama samita APEC-a u sredu.

„Videćemo više tehnoloških promena u narednih 10 godina nego što smo videli u poslednjih 50 godina“, rekao je Bajden, dok je Si posmatrao s nekoliko mesta levo od njega za okruglim konferencijskim stolom. „Zajedno moramo osigurati da se promene dogode na bolje.“

Bajden je istakao da digitalne tehnologije poput veštačke inteligencije moraju biti korišćene kako bi „podigle, a ne ograničile potencijal naših ljudi“. On je takođe napomenuo da su Sjedinjene Američke Države okupile vodeće AI kompanije tokom leta radi dogovora o dobrovoljnim obavezama „da održe sigurnost i pouzdanost AI sistema“.

Uz to, Bajden je naglasio da je prošlog meseca potpisao izvršnu uredbu kojom se postavljaju novi standardi za veštačku inteligenciju, uključujući zahtevanje da razvijači najmoćnijih AI sistema dele rezultate testiranja sigurnosti sa vladom. Takođe, naglasio je potrebu za jačanjem tehnologija koje štite privatnost i sprečavaju poslodavce da koriste AI kako bi iskorišćavali radnike.

Paralelno sa tim, Vašington povećava grantove za istraživanje veštačke inteligencije u ključnim oblastima poput zdravstva i klimatskih promena.

Izveštava: David Branstro;
Izmenio: Don Durfi i Sintija Osterman.

Frequently Asked Questions:

Šta predsednik Joe Biden poručuje na samitu APEC-a?

Na samitu APEC-a, predsednik Joe Biden pozvao je zemlje regiona da sarađuju kako bi se osiguralo da veštačka inteligencija (AI) donosi promene na bolje, a ne da zloupotrebljava radnike ili ograničava njihov potencijal.

Šta je naglasio Joe Biden u vezi sa veštačkom inteligencijom?

Joe Biden je naglasio da digitalne tehnologije poput veštačke inteligencije moraju biti korišćene kako bi „podigle, a ne ograničile potencijal naših ljudi“. Takođe, istakao je potrebu za uspostavljanjem novih standarda za AI, uključujući zahtevanje da razvijači najmoćnijih AI sistema dele rezultate testiranja sigurnosti sa vladom.

Kako se Sjedinjene Američke Države angažuju u istraživanju veštačke inteligencije?

Sjedinjene Američke Države povećavaju grantove za istraživanje veštačke inteligencije u ključnim oblastima kao što su zdravstvo i klimatske promene.