Некатегоризовано

Novi trendovi: Kako AI takmičenje može podstaći tržište

Summary

AI i tehnologije veštačke inteligencije donose brojne rizike, ali i ogromne mogućnosti za napredak u oblasti zdravstva. Kako bi zaštitili američke interese i istovremeno omogućili napredak u ovoj oblasti, predsednik Biden je doneo izvršnu naredbu kojom se uspostavlja okvir za […]

Novi trendovi: Kako AI takmičenje može podstaći tržište

AI i tehnologije veštačke inteligencije donose brojne rizike, ali i ogromne mogućnosti za napredak u oblasti zdravstva. Kako bi zaštitili američke interese i istovremeno omogućili napredak u ovoj oblasti, predsednik Biden je doneo izvršnu naredbu kojom se uspostavlja okvir za bezbednu, sigurnu i pouzdanu upotrebu veštačke inteligencije. Međutim, izazovi su veliki.

Uzimajući u obzir poražavajući podatak da je samoubistvo drugi vodeći uzrok smrti među veteranima, jasno je da je hitno potrebno poboljšanje pristupa mentalnom zdravlju za naše heroje u uniformi. Prosečan Amerikanac čeka 26 dana da bi video lekara, a istovremeno se suočavamo sa krizom radne snage jer se lekari i medicinske sestre povlače ili napuštaju profesiju.

Bez sumnje, veštačka inteligencija ima potencijal da donese značajan napredak u zdravstvenom sistemu. Međutim, kako bismo postigli taj napredak, neophodne su prave tehnologije. Sa preko 14.000 kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom u Sjedinjenim Državama, još uvek ne znamo koja tehnologija će na kraju prevladati.

Kako bi se izbegao rizik od preterane regulacije, potrebno je postići ravnotežu između propisa i inovativnosti. Kompanije poput Amazona, Microsofta i Googlea su dobro zaštićene, ali startup kompanije u svom začetku mogu patiti zbog preterane regulacije.

Da bismo ostvarili napredak u oblasti veštačke inteligencije u zdravstvu, neophodna je saradnja između industrijalaca i regulatornih tela. Definisanje detaljnih smernica o korišćenju, infrastrukturi i podacima je neophodno kako bismo rešili probleme vezane za pristrasnost, curenje podataka i smanjili rizike. Uvođenjem univerzalnih standarda, stvaramo neutralno okruženje koje sprečava političko uspostavljanje kontrole nad korporacijama.

Predsednik Biden je izdao naredbu koja poziva vodeće zdravstvene sisteme da učestvuju u oblikovanju regulative u roku od 90 dana. Osmočlano telo za veštačku inteligenciju u zdravstvu biće odgovorno za razvoj plana koji će voditi odgovornom „implementacijom i korišćenjem veštačke inteligencije i veštački inteligentnih tehnologija u sektoru zdravstva i socijalne zaštite“.

Učešće Department of Veterans Affairs (VA) je primer kako izvršna naredba predsednika Bidena može biti inkluzivna i podstaći tržište. Nakon naredbe, VA je pokrenula takmičenje u vrednosti od milion dolara za razvoj AI tehnologija koje će smanjiti preopterećenost radne snage u zdravstvu. Ovo takmičenje okuplja industriju u cilju rešavanja zajedničkog problema.

Sa dolaskom veštačke inteligencije, zdravstveni sistem ima priliku da prevaziđe arhaične modele i usmeri se na potrebe pacijenata. Iako su izazovi u zdravstvu veliki, upotreba veštačke inteligencije može doneti pozitivne promene. Uvođenje ovih tehnologija će omogućiti lekarima da posvete više vremena pacijentima, umesto da se bave administrativnim radom.

Kroz saradnju i pravilnu regulativu, veštačka inteligencija može biti ključni faktor u unapređenju zdravstvenog sistema. Pred nama su izazovi, ali i velike mogućnosti za postizanje boljeg i pravednijeg zdravstvenog sistema.