Некатегоризовано

Nadella Promotes AI-Powered Developer Tools: A New Era of Creativity

Summary

Kao iznenađeni gost, Satya Nadella, izvršni direktor kompanije Microsoft, pojavio se prošle nedelje u San Francisku. Na OpenAI-jevom DevDay-u – prvom događaju kompanije namenjenom developerima koji grade na njihovoj platformi – Nadella se pojavio na sceni kako bi se pridružio […]

Nadella Promotes AI-Powered Developer Tools: A New Era of Creativity

Kao iznenađeni gost, Satya Nadella, izvršni direktor kompanije Microsoft, pojavio se prošle nedelje u San Francisku. Na OpenAI-jevom DevDay-u – prvom događaju kompanije namenjenom developerima koji grade na njihovoj platformi – Nadella se pojavio na sceni kako bi se pridružio izvršnom direktoru OpenAI-a, Samu Altmannu, ostavljajući već uzbunjenu publiku zapanjeno. „Momci, vi ste stvorili nešto čarobno“, oduševljeno je izjavio.

Dva dana kasnije, na drugoj sceni, u drugom objektu, na konferenciji za developere, Nadella je drugi put ne najavljujući se pojavio. Ovog puta na GitHub Universe-u. Tamo je Thomas Dohmke, izvršni direktor GitHub-a, predstavljao novu verziju njihovog alata za programiranje veštačke inteligencije, Copilota, koji može generisati računarski kod na osnovu prirodnog jezika. Nadella je bio oduševljen: „Sada mogu ponovo da pišem kod!“.

Danas će Nadella na sceni govoriti developerima na Microsoft Ignite-u, gde kompanija predstavlja još više alata za razvoj zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, uključujući Azure AI Studio, koji će programerima omogućiti da biraju između model kataloga ne samo od Microsoft-a, već i od Meta, OpenAI-a, i Hugging Face-a, kao i novih alata za prilagođavanje Copilota za Microsoft 365.

Ako se čini da je Nadella opsednut developerima, nije da niste u pravu. Obilazi sve načine na koje mogu koristiti novu generaciju alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, poput GitHub Copilota (Microsoft je kupio GitHub 2018. godine) ili nove kolekcije alata za developere od OpenAI-a, kompanije u koju je Microsoft navodno uložio 13 milijardi dolara.

Protekle nedelje, Nadella je uzeo 20-minutnu pauzu od svih pojavljivanja na sceni kako bi razgovarao sa MIT Technology Review-om o – (pretpostavili ste) developerima. On je stalno naglašavao dugotrajni fokus Microsoft-a na developere. Ali takođe je imao poruku: Način na koji stvaramo softver se temeljno menja.

Nadella veruje da je u toku promena platforme, koja će biti jednako značajna kao prelazi sa mainframea na desktop ili desktopa na mobilne uređaje. Ovoga puta, tranzicija je ka alatima za veštačku inteligenciju na prirodnom jeziku, neki od kojih će, kako tvrdi, smanjiti prag za ulazak u razvoj softvera, učiniti postojeće developere efikasnijima i konačno dovesti do nove ere kreativnosti.

FAQ

Ko je gostovao na OpenAI-jevom DevDay događaju?

Satya Nadella, izvršni direktor kompanije Microsoft, bio je gost na OpenAI-jevom DevDay događaju.

Koje alate je Microsoft najavio na Microsoft Ignite konferenciji?

Microsoft je najavio nove alate za razvoj zasnovane na veštačkoj inteligenciji, uključujući Azure AI Studio i nove alate za prilagođavanje Copilota za Microsoft 365.

Kako Nadella vidi promene u načinu razvoja softvera?

Nadella veruje da je promena platforme u toku, koja će rezultirati novom erom kreativnosti zahvaljujući alatima za veštačku inteligenciju na prirodnom jeziku. On tvrdi da će ovi alati smanjiti prag za ulazak u razvoj softvera i učiniti postojeće developere efikasnijima.

Koje su prednosti novih AI alata za razvoj?

Novi AI alati za razvoj omogućiće ljudima da generišu novi rad na jednostavan način, uključujući kodiranje. Nadella veruje da će to rezultirati stvaranjem novih poslova i ukloniti rutinske zadatke, pružajući mogućnost ljudima da se usredsrede na kreativnije aspekte posla.