Некатегоризовано

Baidu Ostvario Bolje Rezultate od Očekivanja Zbog Razvoja Veštačke Inteligencije

Summary

Kineski lider internet pretraživanja, kompanija Baidu Inc., ostvario je bolje rezultate od očekivanih zahvaljujući širenju u nove poslovne pravce poput veštačke inteligencije kako bi se zaštitio od ekonomske recesije. Prihodi su porasli za 6% i iznosili su 34,4 milijarde juana […]

Baidu Ostvario Bolje Rezultate od Očekivanja Zbog Razvoja Veštačke Inteligencije

Kineski lider internet pretraživanja, kompanija Baidu Inc., ostvario je bolje rezultate od očekivanih zahvaljujući širenju u nove poslovne pravce poput veštačke inteligencije kako bi se zaštitio od ekonomske recesije. Prihodi su porasli za 6% i iznosili su 34,4 milijarde juana ($4,8 milijardi) od jula do septembra, što je više od projekcija analitičara koji su očekivali 34,2 milijarde juana. Neto dobit za treći kvartal iznosila je 6,7 milijardi juana, više od očekivanih 4,4 milijarde juana.

Rezultati kompanije Baidu mogu smanjiti zabrinutost u vezi najvećeg internet tržišta na svetu nakon godina stagnacije usled Kovida-19. Investitori su zabrinuti zbog toga da kineska ekonomija može zapasti u deflacionarnu spiralu, a to strah je dodatno pojačan slabom potrošnjom na platformama elektronske trgovine tokom nedavno završene kupovine povodom Dana samaca. Baidu je saopštio da će Sandy Xu, CEO onlajn trgovine JD.com Inc., postati nezavisni direktor u nadzornom odboru kompanije.

Kompanija je ove godine predstavila prvu veliku konkurenciju za OpenAI ChatGPT u Kini, čime je pokrenula trku za razvoj generativnih platformi veštačke inteligencije među domaćim rivalima kao što su Alibaba Group Holding Ltd. i Tencent Holdings Ltd. Baidu-ov bot Ernie je za samo tri meseca privukao 70 miliona korisnika od svog lansiranja, a kompanija tvrdi da se njihov razvijeni model pokazao jednako sposobnim kao GPT-4.

Osnivač Baidu kompanije, milijarder Robin Li, je upozorio na tzv. „rat od stotinu modela“ u Kini, gde veliki tehnološki igrači i investitori ulažu milijarde dolara u startape koji razvijaju modele veštačke inteligencije od nule – mnogi od njih koristeći otvorene kodove. Li je na događaju u Šenzenu prošle nedelje rekao: „To je ogroman gubitak resursa za društvo. Potrebne su nam aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji koje koristi milione korisnika, ali ne na stotine modela veštačke inteligencije.“

Baidu je implementirao Ernie u svoje glavne proizvode, od pretrage do mapa i deljenja fajlova, a kompanija sada naplaćuje mesečnu pretplatu od oko 8 dolara korisnicima svog najnovijeg četbot-a.

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Koje su advantage razvoja veštačke inteligencije za kompaniju Baidu?

Baidu se širio u nove poslovne oblasti uključujući veštačku inteligenciju kako bi se zaštitio od ekonomske recesije. Razvoj veštačke inteligencije kao Ernie Bota i njegova integracija u glavne proizvode kompanije omogućavaju Baidu-u da privuče velik broj korisnika i da se takmiči sa drugim tehnološkim gigantima.

2. Kako konkurencija na polju veštačke inteligencije utiče na kinesko tržište?

U Kini se odvija „rat od stotinu modela“ u kojem veliki tehnološki igrači i investitori ulažu velike sume novca u startape koji razvijaju modele veštačke inteligencije. Ovaj trend je pokrenuo osnivač Baidu kompanije, Robin Li, upozoravajući na to da je to „ogroman gubitak resursa za društvo“.

3. Koje su moguće posledice za kompaniju Baidu?

Kineska ekonomija suočava se sa usporavanjem rasta, a to predstavlja najveći kratkoročni rizik za poslovanje kompanije Baidu. Takođe, prisustvo konkurencije poput platforme ByteDance’s Douyin može predstavljati pretnju za Baidu-u, jer privlače korisnike i marketere.

– Izvor: Bloomberg (URL domena: bloomberg.com)