Некатегоризовано

Baidu ostvario bolje rezultate od očekivanih zahvaljujući razvoju veštačke inteligencije

Summary

Baidu Inc., vodeća kineska internet pretraga, ostvarila je rezultate koji su nadmašili očekivanja nakon što se proširila na nove poslovne delatnosti kao što je veštačka inteligencija, kako bi se zaštitila od ekonomske recesije. U trećem kvartalu prihodi su porasli za […]

Baidu ostvario bolje rezultate od očekivanih zahvaljujući razvoju veštačke inteligencije

Baidu Inc., vodeća kineska internet pretraga, ostvarila je rezultate koji su nadmašili očekivanja nakon što se proširila na nove poslovne delatnosti kao što je veštačka inteligencija, kako bi se zaštitila od ekonomske recesije. U trećem kvartalu prihodi su porasli za 6% na 34,4 milijarde juana (4,8 milijardi dolara), što je više od projekcija analitičara koji su očekivali 34,2 milijarde juana. Neto dobit se kretala oko 6,7 milijardi juana, nasuprot očekivanih 4,4 milijarde juana.

Rezultati kompanije Baidu mogu pomoći da se umire strahovi u vezi sa najvećim internet tržištem na svetu nakon godina malaise izazvanog pandemijom Kovida-19. Investitori su zabrinuti zbog mogućnosti da kineska ekonomija sklizne u deflacionarnu spiralu, strah koji je dodatno ojačan slabim trošenjem na platformama elektronske trgovine tokom upravo završene kupovine „Singles’ Day“. Baidu je saopštio da će pridružiti upravnom odboru comapnije kao nezavisni direktor za onlajn trgovinski centar JD.com Inc.

Ova kompanija je ove godine predstavila kineski odgovor na ChatGPT kompanije OpenAI, čime je pokrenula trku među domaćim konkurentima od Alibaba Group Holding Ltd. do Tencent Holdings Ltd. da pokažu sopstvene generativne AI platforme. Baidujev Ernie Bot je za samo tri meseca nakon puštanja u javnost privukao 70 miliona korisnika, a kompanija tvrdi da je njen model u razvoju usklađen sa GPT-4 kada je reč o opštim sposobnostima.

Bogati osnivač Robin Li je upozorio na kineski „rat stotinu modela“, u kojem veliki tehnološki igrači i investitori ulažu milijarde dolara u startape koji izrađuju AI modele od početka – mnogi od njih na osnovu istog open-source koda. „To je ogroman gubitak društvenih resursa“, rekao je Li na jednom događaju u Šenženu. „Potrebne su nam aplikacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji sa milionima korisnika, ali ne i stotine AI modela“.

Baidu je integrisao Ernie bot u svoje glavne proizvode, od pretraživanja do mapa i deljenja fajlova, a kompanija sada naplaćuje mesečnu pretplatu od oko 8 dolara korisnicima svog najnovijeg chatbota.

Quetions and Answers:

Q: Kakve rezultate je ostvarila kompanija Baidu u trećem kvartalu?
A: Baidu je ostvario rast prihoda od 6% na 34,4 milijarde juana ($4,8 milijardi) u trećem kvartalu.

Q: Šta je Baidu učinio kako bi se zaštitio od ekonomske recesije?
A: Baidu se proširio na nove poslovne delatnosti kao što je veštačka inteligencija.

Q: Kolika je neto dobit kompanije Baidu u trećem kvartalu?
A: Neto dobit kompanije Baidu iznosila je oko 6,7 milijardi juana.

Q: Koliko korisnika je privukao Ernie Bot kompanije Baidu?
A: Ernie Bot kompanije Baidu je privukao 70 miliona korisnika tri meseca nakon puštanja u javnost.

Q: Koje su posledice „rata stotinu modela“ po kinesku industriju veštačke inteligencije?
A: „Rat stotinu modela“ rezultira ogromnim gubicima društvenih resursa, zbog čega su potrebne aplikacije sa milionima korisnika, a ne stotine AI modela.