Некатегоризовано

Upotreba velikih jezičkih modela u Kini: Od entuzijazma do potencijalne rasipnosti resursa

Summary

Kineska AI kompanija Baidu (9888.HK) upozorava da verovanje u razvoj velikih jezičkih modela u Kini može dovesti do rasipanja resursa i da bi kompanije trebale usredsrediti svoje napore na razvoj praktičnih primena. Izvršni direktor Baidu-a, Robin Li, izneo je svoje […]

Upotreba velikih jezičkih modela u Kini: Od entuzijazma do potencijalne rasipnosti resursa

Kineska AI kompanija Baidu (9888.HK) upozorava da verovanje u razvoj velikih jezičkih modela u Kini može dovesti do rasipanja resursa i da bi kompanije trebale usredsrediti svoje napore na razvoj praktičnih primena. Izvršni direktor Baidu-a, Robin Li, izneo je svoje stavove na industrijskom forumu u Šenženu, pridružujući se zabrinutosti tržišta zbog mogućeg prodrma industrije, jer kompanije koje razvijaju velike jezičke modele još uvek nisu pronašle održive poslovne modele.

Od objavljivanja chatbota ChatGPT od strane OpenAI-a u kasnoj prošloj godini, generativna veštačka inteligencija (AI) privukla je veliko interesovanje u Kini, pri čemu su se i uspostavljene kompanije i startapi uključili u ovu oblast.

Kineski CEO ističe da „Veliki jezički model sam po sebi predstavlja osnovu, slično operativnom sistemu, ali programeri na kraju moraju koristiti ograničen broj velikih modela kako bi razvili različite lokalne aplikacije. Stalno ponovno razvijanje temeljnih velikih modela predstavlja ogromno rasipanje društvenih resursa.“

Iako ima mnogo velikih jezičkih modela u Kini, broj AI aplikacija baziranih na ovim modelima je još uvek vrlo mali, izjavio je Li. Prema podacima treće strane koje je Li citirao, do oktobra su objavljena 238 velika jezička modela, što je porast sa svega 79 modela u junu.

Baidu-ov veliki jezički model, nazvan Ernie, otvoren je za javnu upotrebu u avgustu, pridružujući se drugim proizvodima koji su dobili odobrenje vlade za lansiranje. Prošlog meseca, Baidu je predstavio najnoviju verziju svog generativnog AI modela Ernie 4.0, čiji je prva verzija puštena u rad u martu.

Kako bi se izbegla potencijalna rasipnost resursa, Baidu-ov izvršni direktor apeluje na kompanije da pažljivo razmotre svoje ulaganje u razvoj velikih jezičkih modela i da se usredsrede na praktične primene kojima bi koristili zajednici i društvu u celini.

FAQ

Šta su veliki jezički modeli?

Veliki jezički modeli su veštački inteligentni sistemi koji koriste algoritme mašinskog učenja za generisanje teksta u prirodnom jeziku. Oni su obučeni na velikom korpusu podataka kako bi stekli sposobnost generisanja koherentnih i relevantnih rečenica.

Zašto može doći do rasipanja resursa pri razvoju velikih jezičkih modela?

Rasipanje resursa može se javiti ako kompanije nepotrebno troše vreme, novac i računarske resurse na razvoj velikih jezičkih modela koji nemaju jasnu ili praktičnu primenu. Ovo može u krajnjem slučaju rezultirati ograničenim iskorišćenjem resursa i gubitkom vrednih sredstava.

Koje su praktične primene velikih jezičkih modela?

Praktične primene velikih jezičkih modela mogu uključivati automatizovano pisanje, prevod teksta, generisanje odgovora na pitanja, personalizovano preporučivanje sadržaja i mnoge druge aplikacije koje zahtevaju generisanje i razumevanje prirodnog jezika.

Koja je svrha razvoja velikih jezičkih modela?

Svrha razvoja velikih jezičkih modela je unapređenje veština veštačke inteligencije u generisanju prirodnog jezika. Ti modeli mogu biti od koristi u mnogim oblastima, kao što su automatizacija procesa, personalizovano isporučivanje sadržaja, chatbotovi i još mnogo toga.