Некатегоризовано

Australijska kompanija Appen razmatra prodaju dela ili celog poslovanja

Summary

Australijska kompanija za veštačku inteligenciju Appen (APX.AX) saopštila je u utorak da razmatra prodaju dela ili celog svog poslovanja. Iako dosad nije primila nikakve predloge za posao, kompanija je spremna za pregovore sa potencijalnim partnerima. Appen, jedan od najvećih svetskih […]

Australijska kompanija Appen razmatra prodaju dela ili celog poslovanja

Australijska kompanija za veštačku inteligenciju Appen (APX.AX) saopštila je u utorak da razmatra prodaju dela ili celog svog poslovanja. Iako dosad nije primila nikakve predloge za posao, kompanija je spremna za pregovore sa potencijalnim partnerima.

Appen, jedan od najvećih svetskih pružalaca obuke veštačke inteligencije, sproveo je niz inicijativa za smanjenje troškova i potpuno je zamenio izvršni tim u poslednje dve godine. U cilju pojačanja radnog kapitala, kompanija je najavila emitovanje akcija u vrednosti od 30 miliona australijskih dolara ($19,52 miliona).

Takođe, Appen je saopštio da će smanjiti troškove za dodatnih 14 miliona dolara, čime će ukupne inicijative za smanjenje troškova u ovoj godini iznositi 60 miliona dolara. Prihodi i bruto profit Appen-a su smanjeni za 29% i 32% i iznosili su 223 miliona dolara i 80 miliona dolara, respektivno, za deset meseci do 31. oktobra 2023. godine.

Ova odluka da se razmotri prodaja dela ili celog poslovanja dolazi u trenutku kada Appen suočava sa izazovima na tržištu veštačke inteligencije. Kompanija će, putem potencijalne prodaje, moći da se prilagodi promenama u industriji i fokusira se na nova tržišta ili poslovne modele koji su u skladu sa trenutnim trendovima.

Nažalost, nismo u mogućnosti da damo reference ka originalnom članku jer autor nije naveo izvor informacija.

FAQ:

1. Kako funkcioniše veštačka inteligencija?

Veštačka inteligencija (eng. Artificial Intelligence – AI) je grana računarske nauke koja se bavi razvojem računarskih sistema i programa koji imaju sposobnost obavljanja zadataka koji inače zahtevaju ljudsku inteligenciju. Ovi sistemi koriste algoritme i velike količine podataka kako bi automatski donosili odluke, učili iz iskustva i obavljali specifične zadatke.

2. Kakva je uloga kompanije Appen u oblasti veštačke inteligencije?

Appen je jedna od vodećih kompanija u oblasti treninga veštačke inteligencije. Njihovi stručnjaci se fokusiraju na sakupljanje, obradu i anotiranje velikih količina podataka koje se koriste za obuku AI sistema. Ova obuka pomaže AI sistemima da steknu sposobnosti prepoznavanja obrazaca, prevođenja jezika, prepoznavanja govora i drugih zadataka koji zahtevaju visok nivo inteligencije.