Некатегоризовано

Uticaj veštačke inteligencije na umetnike i stvaraoce: šta dalje?

Summary

Veza umetnosti i tehnologije Umetnici i stvaraoci se sve više suočavaju s izazovom koji predstavlja veštačka inteligencija (VI). Sve od pevača kantri muzike do pisci ljubića, umetnici se obraćaju američkoj vladi za pomoć u zaštiti svojih osnovnih prihoda od posledica […]

Uticaj veštačke inteligencije na umetnike i stvaraoce: šta dalje?
 • Veza umetnosti i tehnologije
 • Umetnici i stvaraoci se sve više suočavaju s izazovom koji predstavlja veštačka inteligencija (VI). Sve od pevača kantri muzike do pisci ljubića, umetnici se obraćaju američkoj vladi za pomoć u zaštiti svojih osnovnih prihoda od posledica koje VI može imati na njihov rad. Dok tehnološke kompanije daju podršku trenutnom statusu koji im omogućava da koriste dela drugih u cilju poboljšanja svojih sistema veštačke inteligencije, umetnici se plaše za svoje autorske prava.

 • Regulisanje veštačke inteligencije
 • Podcaster koji brine da će njegov glas biti kopiran od strane VI uputio je molbu Ured za autorska prava SAD-a da reguliše VI. Pored njega, više od 9.700 komentara je poslato Uredu za autorska prava, izražavajući zabrinutost umetnika, pisaca i drugih kreativnih profesija. Sa druge strane, Shira Perlmutter, registrovana čuvar autorskih prava SAD-a, je izjavila da trenutno razmatra sve komentare i da se fokusira na to da li su neophodne promene u autorskom pravu kako bi se bolje regulisala upotreba VI u stvaralaštvu.

 • Pitanje autorskih prava
 • Postavlja se pitanje da li postoji trenutak u kome ima dovoljno ljudske intervencije u upravljanju elementima izraza da bi se smatralo da je čovek doprineo autorskom delu, čak i kada je VI generisala kreativni proizvod. Ured za autorska prava je uputio ovo pitanje javnosti kako bi čuo mišljenje stručnjaka i umetnika o ovoj temi.

 • Stavovi umetnika i stvaralaca
 • Umetnici su izneli svoje stavove u pismima upućenim Uredu za autorska prava. Justin Bateman, poznati glumac i filmski reditelj, izrazio je zabrinutost zbog toga što VI modeli „čitaju“ i apsorbuju filmsko i televizijsko nasleđe, što može narušiti strukturu filmske industrije. Prema njegovim rečima, ovo je „najveće kršenje autorskog prava u istoriji Sjedinjenih Američkih Država“. Ova zabrinutost je podeljena i sa drugim umetnicima, uključujući Lillu Zuckerman, autorku televizijske serije „Poker Face“, koja je izjavila da bi trebalo objaviti rat VI, koju naziva „mašinom za plagijat“, kako bi se sačuvalo ljudsko stvaralaštvo.

 • Veštačka inteligencija i muzička industrija
 • Veštačka inteligencija takođe predstavlja pretnju muzičkoj industriji. Mark Bisson, pevač kantri-muzike iz Nešvila, ističe da VI može doneti dobro, ali da u isto vreme može biti „oružje“ koje može naneti nepopravljivu štetu jednoj od poslednjih pravih američkih umetnosti. Ova zabrinutost nije samo pojedinačna, već je podržana i od strane muzičkih izdavača, poput Universal Music Group, koji smatraju da trenutno korišćenje VI u muzičkoj industriji nije adekvatno kontrolisano.

 • Vizija tehnoloških kompanija
 • Tehnološke kompanije, poput Google-a, Microsoft-a i OpenAI, tvrde da je obuka VI modela u skladu sa doktrinom „fair use“, koja omogućava ograničeno korišćenje autorskih materijala u svrhe obrazovanja, istraživanja ili stvaranje nečeg novog. Međutim, mnogi umetnici i kreativne profesije smatraju da trenutna praksa korišćenja autorskih dela putem VI predstavlja kršenje autorskih prava i da je potrebna bolja regulativa koja će zaštititi njihova prava.

  U zaključku, pitanje upotrebe veštačke inteligencije u umetnosti i stvaralaštvu je i dalje otvoreno. Potrebno je pronaći ravnotežu između zaštite autorskih prava umetnika i mogućnosti koje VI pruža za razvoj umetnosti i kreativnosti. Ključno je da se pronađe način da se prateći zakoni i pravila prilagode brzim promenama uzrokovanim tehnološkim napretkom.

  FAQs:

  Q: Šta je veštačka inteligencija (VI)?
  A: Veštačka inteligencija je grana računarske nauke koja se bavi razvojem računarskih sistema koji mogu simulirati inteligentno ponašanje i donositi odluke slične ljudskim.

  Q: Ko je Shira Perlmutter?
  A: Shira Perlmutter je registrovana čuvar autorskih prava u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Q: Šta je „fair use“?
  A: „Fair use“ je doktrina autorskog prava koja omogućava ograničeno korišćenje autorskih materijala bez dozvole autora, u cilju obrazovanja, istraživanja ili transformisanja autorskog dela u nešto drugačije.