Некатегоризовано

Veštačka inteligencija donosi rizike i poboljšava efikasnost banaka, Bank of America ukazuje

Summary

Banka Bank of America izjavila je u ponedeljak da veštačka inteligencija (VI) ima potencijal da poboljša efikasnost banaka, ali istovremeno iznosi i određene rizike. Analitičar Richard Thomas je naveo da veća automatizacija, koja će najverovatnije biti prva i najveća primena […]

Veštačka inteligencija donosi rizike i poboljšava efikasnost banaka, Bank of America ukazuje

Banka Bank of America izjavila je u ponedeljak da veštačka inteligencija (VI) ima potencijal da poboljša efikasnost banaka, ali istovremeno iznosi i određene rizike.

Analitičar Richard Thomas je naveo da veća automatizacija, koja će najverovatnije biti prva i najveća primena VI tehnologije u bankarstvu, može poboljšati produktivnost banaka i time unaprediti njihov povrat na uloženi kapital. Međutim, on je takođe ukazao na ranjivosti koje nastaju kao rezultat šire primene VI u bankama.

Bankarska industrija je visoko regulisana i ima pristup velikoj količini osetljivih podataka, zbog čega će banke i nadzorni organi morati biti „sigurni u rizike koji prate institucionalizaciju veštačke inteligencije“, navodi se u izveštaju. Takođe, ističe se da je dijalog između industrije i regulatora u toku.

Najveće brige oko primene VI u bankama su vezane za bezbednost i „izazov čuvanja sredstava klijenata u svetu demokratizovane veštačke inteligencije, koji istovremeno donosi i manje prepreke za pretnje“, navode autori.

„Depozitnu povraćajnost su verovatno ubrzali tehnologija i društveni mediji“, stoji u napomeni sa izveštaja, a u vezi sa kolapsom nekoliko američkih banaka ranije ove godine, i dodaje se da nije baš jasno da regulatori imaju jasan lek za ovu novu realnost.

Prema izveštaju, veći broj velikih banaka već koristi VI, iako oprezno, i ukoliko ova tehnologija bude sposobna da donese konkretne efikasnosti za evropske banke i da poboljša povrat na uloženi kapital, „to će verovatno biti prepoznato kroz stabilnije ili više kreditne rejtinge i sigurnije marže“.

Banka Bank of America navodi da je trenutno manje izvesno koliko će VI tehnologija doprineti prihodima.

FAQ:

1. Koja je potencijalna korist upotrebe veštačke inteligencije u bankarstvu?
– Veća automatizacija koja dolazi sa veštačkom inteligencijom može poboljšati produktivnost banaka i unaprediti njihov povrat na uloženi kapital.

2. Koje su brige vezane za korišćenje veštačke inteligencije u bankama?
– Najveće brige su vezane za bezbednost informacija i izazove u očuvanju sredstava klijenata u svetu veštačke inteligencije.

3. Kako veštačka inteligencija može uticati na kreditne rejtinge i marže banaka?
– Ukoliko veštačka inteligencija donese konkretne efikasnosti za evropske banke i poboljša povrat na uloženi kapital, to će verovatno rezultirati stabilnijim ili višim kreditnim rejtingom i sigurnijim maržama.