Некатегоризовано

Kako veštačka inteligencija utiče na kritičko razmišljanje i nezavisnost studenata?

Summary

Veštačka inteligencija (VI) je tema koja je dobila značajnu pažnju u školskim okruženjima, izazivajući zabrinutost kod nastavnika i roditelja zbog njenog uticaja na kritičko razmišljanje i nezavisnost učenika. Kao što se pojavljuju programi poput Chat GPT koji omogućavaju korisnicima generisanje […]

Kako veštačka inteligencija utiče na kritičko razmišljanje i nezavisnost studenata?

Veštačka inteligencija (VI) je tema koja je dobila značajnu pažnju u školskim okruženjima, izazivajući zabrinutost kod nastavnika i roditelja zbog njenog uticaja na kritičko razmišljanje i nezavisnost učenika. Kao što se pojavljuju programi poput Chat GPT koji omogućavaju korisnicima generisanje sadržaja pomoću jednostavnih komandi, škole i instruktori su zabrinuti zbog mogućih posledica.

Da bi razjasnio ovu temu, Univerzitet u Arkansasu nedavno je organizovao Nedelju akademske integriteta, fokusirajući se na ulogu VI u fakultetskim obavezama. Tokom panel diskusije, studenti i profesori su se bavili korišćenjem VI sajtova poput ChatGPT-a od strane studenata.

Predsednik Studentske vlade, Cael Losenegger, naglasio je da ove VI alatke nisu isključivo namenjene za varanje na eseju. Podelio je svoje iskustvo o tome kako su ChatGPT i slične aplikacije bile korisne za njega u upravljanju mejlovima i obradi dodeljenog čitanja. Losenegger je naglasio važnost razumevanja ovih alatki kao načina podrške u učenju, a ne zamene za kritičko razmišljanje.

Međutim, neki profesori ostaju skeptični u vezi uticaja VI na ishode učenja, posebno u kontekstu akademske iskrenosti. Chris Bryan, izvršni direktor Akademskih inicijativa i integriteta na univerzitetu, istakao je da je konačna odluka o tome da li studenti mogu koristiti VI resurse uvek u rukama profesora. Studenti moraju dobiti dozvolu za upotrebu ovih alatki, jer njihova neovlašćena upotreba može se smatrati akademskom nepoštenošću.

Losenegger je ohrabrio otvorenu komunikaciju između studenata i profesora, posebno za one koji su nesigurni u vezi uloge VI. Podelio je svoje iskustvo u kojem se osećao prijatno razgovarajući o ovoj temi sa svojim profesorima i čak predlagao da oni podstiču upotrebu VI alatki među studentima.

Osim toga, diskusija je naglasila potencijal VI izvan učionice. Kako studenti diplomiraju i ulaze u svet rada, VI može postati vredan alat u raznim profesionalnim oblastima.

Sada je cilj naći ravnotežu između iskorišćavanja prednosti VI u obrazovanju i rešavanja zabrinutosti u vezi akademske iskrenosti i kritičkog razmišljanja. Razumevanje kada i kako efikasno koristiti alatke VI može pomoći studentima da unaprede svoje iskustvo u učenju i pripreme se za buduće karijere.