Некатегоризовано

Arm nadmašio Nvidiae u vrednosti deonica na Nasdaqu

Summary

Britanska kompanija za dizajn čipova Arm je ostvarila svoj dugo očekivani debi na berzi Nasdaq u četvrtak i brzo je pretekla kompaniju za poluprovodnike Nvidiau po vrednosti deonica. Međutim, dok je odnos cene deonica prema zaradi kompanije Arm iznosi ogromnih […]

Arm nadmašio Nvidiae u vrednosti deonica na Nasdaqu

Britanska kompanija za dizajn čipova Arm je ostvarila svoj dugo očekivani debi na berzi Nasdaq u četvrtak i brzo je pretekla kompaniju za poluprovodnike Nvidiau po vrednosti deonica. Međutim, dok je odnos cene deonica prema zaradi kompanije Arm iznosi ogromnih 170 puta, menadžer hedž fondova Dan Njels smatra da bi investitori i dalje trebali da razmotre Nvidiau kao svoj preferirani izbor za investiranje u veštačku inteligenciju.

Njels je istakao da 75% prihoda Nvidiae dolazi od data centara, što kompaniju pozicionira kao lidera u procesiranju veštačke inteligencije. Nasuprot tome, prihodi kompanije Arm od veštačke inteligencije trenutno čine manje od 15%. Osim toga, projektovana stopa rasta prihoda kompanije Arm od 10% je loša u poređenju sa prognoziranom stopom rasta Nvidiae od 170% za tekući kvartal.

Njels vidi pad od 7% u vrednosti deonica Nvidiae kao zdravu konsolidaciju nakon značajnih dobitaka tokom ove godine. On smatra da Nvidia nudi privlačnu evaluaciju, sa odnosom cene deonica prema zaradi od 31 puta u smislu stope rasta. Za investitore zainteresovane za sektor veštačke inteligencije, Njels predlaže da se razmotre i druge kompanije.

Nekoliko Njelsovih najboljih investicija u sektoru veštačke inteligencije uključuje Alphabet, Meta, Amazon i Intel, za koje tvrdi da beleže impresivan rast prihoda. Alphabet i Meta koriste veštačku inteligenciju za postavljanje reklama i preporuka, dok Intel deluje kao livnica za kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom.

Iako Njels prepoznaje Arm kao fantastičnu kompaniju, on upozorava na oprez zbog njegove relativno visoke valorizacije. Veruje da postoje bolje investicione prilike u drugim kompanijama usmerenim na veštačku inteligenciju sa atraktivnijim vrednovanjem.

Zaključno, nedavni debi kompanije Arm na Nasdaqu je privukao pažnju, ali Nvidia i dalje ostaje preferirani izbor za investitore koji traže eksponiranost prema tržištu veštačke inteligencije. Diversifikacijom investicija sa drugim relevantnim kompanijama, investitori mogu iskoristiti bolja vrednovanja i potencijalno jače izglede za rast u sektoru veštačke inteligencije.