Некатегоризовано

Apple predstavio iPhone 15 i AI tehnologiju

Summary

Apple nedavno je održao događaj za lansiranje iPhone 15, na kojem su prikazane funkcije proizvoda koji koriste veštačku inteligenciju (AI), iako sam AI nije eksplicitno pomenut. Jedan primetan detalj je uvođenje S9 čipa za Apple Watch serije 9 i Apple […]

Apple predstavio iPhone 15 i AI tehnologiju

Apple nedavno je održao događaj za lansiranje iPhone 15, na kojem su prikazane funkcije proizvoda koji koriste veštačku inteligenciju (AI), iako sam AI nije eksplicitno pomenut. Jedan primetan detalj je uvođenje S9 čipa za Apple Watch serije 9 i Apple Watch Ultra 2, dok su iPhone 15 Pro i Pro Max pokretani A17 Pro čipom.

S9 čip omogućava obradu zahteva koje korisnici upućuju Appleovom glasovnom asistentu Siri direktno na samom satu. Ova obrada veštačke inteligencije, koja se tradicionalno odvija u oblaku, sada se odvija direktno na satu. Ova promena omogućava bržu i bezbedniju obradu podataka, jer više nije potrebno slanje podataka preko interneta.

Još jedna funkcija Apple Watch Ultra 2 nazvana „double tap“ koristi AI obradu za kontrolo različitih funkcija pomoću tapkanja kažiprsta i palca zajedno. Iako Apple izbegava eksplicitno pominjanje AI, ona i dalje ostaje osnovna komponenta njihovih uređaja.

A17 Pro čip koji se nalazi u iPhone 15 Pro i Pro Max je značajan napredak. To je 3-nanometarski poluprovodnik, pri čemu veličina nanometara odražava veličinu svakog pojedinog tranzistora na čipu. Manji tranzistori omogućavaju moćnije i efikasnije čipove. Kao jedini pametni telefoni na tržištu sa 3nm čipom, ovi iPhone uređaji mogu pružiti unapređene funkcije kao što su tačno predviđanje kucanja i napredna kamera tehnologija, koje se oboje oslanjaju na AI obradu.

Važno je prepoznati da se Apple aktivno ulaže u istraživanje i razvoj AI tehnologije, iako se izbegava eksplicitno razgovarati o tome. Predvodeći razvoj hardvera za omogućavanje AI funkcija, Apple se pozicionira na čelu ove rastuće oblasti.