Некатегоризовано

Novo ažuriranje iPhone softvera omogućava korisnicima odabir pretraživača

Summary

John Giannandrea, bivši visoki izvršni direktor Google-a koji je prešao u Apple Inc. kako bi predvodio njihovu poslovnu jedinicu veštačke inteligencije, primetio je neprimetnu promenu u najnovijem ažuriranju iPhone softvera koja omogućava korisnicima da odaberu pretraživač drugačiji od Google-a prilikom […]

Novo ažuriranje iPhone softvera omogućava korisnicima odabir pretraživača

John Giannandrea, bivši visoki izvršni direktor Google-a koji je prešao u Apple Inc. kako bi predvodio njihovu poslovnu jedinicu veštačke inteligencije, primetio je neprimetnu promenu u najnovijem ažuriranju iPhone softvera koja omogućava korisnicima da odaberu pretraživač drugačiji od Google-a prilikom pretraživanja interneta u privatnom režimu.

iOS 17, koji je objavljen u ponedeljak, dodao je „drugu postavku, tako da ste mogli odabrati dva različita“ pretraživača, rekao je Giannandrea tokom svedočenja u saveznom sudu u Vašingtonu kao deo tužbe Ministarstva pravde protiv kompanije Alphabet Inc.’s Google.

Ova promena znači da korisnici iPhone-a sada mogu lakše menjati između Google-a i drugog pretraživača jednim dodirom ekrana.

Proces promene pretraživača dugo je bio predmet rasprave u tužbi za nepošteno poslovanje američke vlade, koja tvrdi da Google ilegalno održava svoj monopol nad pretraživanjem interneta putem ugovora sa pretraživačima i proizvođačima pametnih telefona, uključujući kompaniju Apple.

Google je prošle nedelje u svom otvorenom saopštenju izjavio da je korisnicima lako promeniti pretraživače „za nekoliko sekundi“. Međutim, Gabriel Weinberg, izvršni direktor rivalnog pretraživača DuckDuckGo, tokom svedočenja je izjavio da Google-ov status kao podrazumevanog pretraživača predstavlja prepreku za promenu pretraživača, navodeći da je „previše koraka“.

Ugovor između Google-a i Apple-a čini Google prethodno izabranim, odnosno podrazumevanim pretraživačem u Safari-ju, web pregledaču za iPhone, iPad i Mac računare. Zauzvrat, Google plaća Apple-u deo svojih prihoda od oglašavanja. Iako tačan iznos ostaje tajan, Ministarstvo pravde je ranije izjavilo da Google plaća Apple-u između 4 i 7 milijardi dolara godišnje.

Giannandrea je tokom svog svedočenja rekao da će Google i dalje biti podrazumevani pretraživač za Safari u privatnom režimu, koji ne zadržava istoriju posetjenih web stranica. Međutim, korisnici će sada imati mogućnost da odaberu Yahoo Inc., Microsoft Corp.’s Bing, DuckDuckGo ili Ecosia za privatno pretraživanje.

Giannandrea je radio za Google od 2010. do 2018. godine kao potpredsednik za inženjering pretrage.