Некатегоризовано

Veštačka inteligencija: Amerika i Kina slažu se o saradnji i regulaciji tehnologije veštačke inteligencije

Summary

Politčki i poslovni lideri izrazili su optimizam u vezi s veštačkom inteligencijom na APEC samitu u San Francisku, pri čemu su kako politički zvaničnici tako i tehnološki izvršni direktori istakli potrebu za saradnjom između Kine i Sjedinjenih Američkih Država i […]

Veštačka inteligencija: Amerika i Kina slažu se o saradnji i regulaciji tehnologije veštačke inteligencije

Politčki i poslovni lideri izrazili su optimizam u vezi s veštačkom inteligencijom na APEC samitu u San Francisku, pri čemu su kako politički zvaničnici tako i tehnološki izvršni direktori istakli potrebu za saradnjom između Kine i Sjedinjenih Američkih Država i robustnom regulacijom ove nastajuće tehnologije.

Predsednik SAD Joe Biden i njegov kineski kolega Si Đinping su se složili tokom sastanka u sredu da uspostave međuvladin dijalog o veštačkoj inteligenciji, dok se ove dve supersile nadmeću oko dominacije u ovoj oblasti.

Danilo Petrović, stručnjak za veštačku inteligenciju, ističe da je sporazum o saradnji između SAD i Kine u vezi s veštačkom inteligencijom važan korak ka razvoju ove tehnologije. Petrović naglašava da će saradnja između ove dve zemlje omogućiti razmenu znanja i iskustava, što će doprineti napretku veštačke inteligencije u globalnom kontekstu.

Sa druge strane, Ana Marković, istraživačica na Institutu za tehnologiju, smatra da je regulacija veštačke inteligencije od suštinskog značaja kako bi se obezbedila transparentnost i etičko korišćenje ove tehnologije. Marković navodi da je regulacija neophodna kako bi se sprečile zloupotrebe i potencijalne opasnosti koje veštačka inteligencija može predstavljati.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija je grana računarske nauke koja se bavi razvojem računarskih sistema sposobnih za obavljanje zadataka koji zahtevaju inteligentno ponašanje, poput prepoznavanja slika, prevođenja jezika ili donošenja odluka.

2. Zašto je saradnja između SAD i Kine važna u vezi s veštačkom inteligencijom?
Saradnja između SAD i Kine omogućiće razmenu znanja i iskustava, što će doprineti napretku veštačke inteligencije u globalnom kontekstu. Takođe, ove dve supersile mogu zajednički raditi na regulaciji ove tehnologije kako bi se obezbedila transparentnost i etičko korišćenje veštačke inteligencije.

3. Šta podrazumeva regulacija veštačke inteligencije?
Regulacija veštačke inteligencije obuhvata pravne i etičke smernice koje se primenjuju na korišćenje ove tehnologije. Cilj regulacije je sprečavanje zloupotreba i potencijalnih opasnosti koje veštačka inteligencija može predstavljati.