Некатегоризовано

Prvi AI projekat godine u Velikoj Britaniji: Unapređenje dijagnoze zdravstvenih stanja pomoću veštačke inteligencije

Summary

Kompanija Answer Digital osvojila je nagradu za „AI Projekat godine“ na UK IT Industry Awards 2023, za svoj rad u napredovanju veštačke inteligencije kako bi se ubrzala dijagnoza zdravstvenih stanja unutar NHS-a. Kompanija sarađuje sa Londonskim centrom za medicinsku sliku […]

Prvi AI projekat godine u Velikoj Britaniji: Unapređenje dijagnoze zdravstvenih stanja pomoću veštačke inteligencije

Kompanija Answer Digital osvojila je nagradu za „AI Projekat godine“ na UK IT Industry Awards 2023, za svoj rad u napredovanju veštačke inteligencije kako bi se ubrzala dijagnoza zdravstvenih stanja unutar NHS-a. Kompanija sarađuje sa Londonskim centrom za medicinsku sliku i veštačku inteligenciju za vrednosno zasnovanu negu – konzorcijumom od 10 NHS povereništva. Zajedničkim radom oni razvijaju multimodalnu AI platformu koja podržava kliničare u bržoj i preciznijoj dijagnozi i lečenju, personalizovanim terapijama i efikasnom skriningu za različite uslove i postupke.

Godišnjoj dodeli nagrada za IT industriju Velike Britanija proslavila je najbolja postignuća u tehnološkom svetu tokom protekle godine.

Answer Digital direktor Richard Pugmire je izjavio: „Nagrada je fantastično priznanje za težak rad tima Answer. Razvili smo vrlo blisku saradnju sa NHS-om na inovaciji od nacionalnog značaja koja unapređuje personalizovanu i digitalno omogućenu zdravstvenu zaštitu u celom servisu.“

AI Deployment Engine, AIDE, je platforma koja je dizajnirana za implementaciju AI-a u velikom obimu. Ona stvara jednoobrazno sučelje za uvođenje mnogih različitih alata veštačke inteligencije direktno na NHS frontline usluge.

Prima strim medicinskih slikovnih podataka koji omogućava kliničarima pristup gotovo u realnom vremenu analizom AI-a u sekundama. Nakon analize podataka od strane AI tehnologije, rezultati se šalju direktno na EPR za podršku donošenju kliničkih odluka. Ovo pomaže ubrzavanju i poboljšanju dijagnoze i nege uključujući moždani udar, demenciju, srčano zatajenje i rak.

Federirana platforma FLIP omogućava upotrebu podataka iz više NHS povereništava u obuci novih AI modela za buduću kliničku upotrebu. Podaci o pacijentima nikada nisu grupisani ili deljeni izvan matičnog NHS povereništva zahvaljujući tehnologiji privatnosti očuvanja federativnog učenja.

Tako uspešna upotreba AIDE-a u bolnici Kings College dovela je da se sada proširi na dodatnih šest NHS povereništava, podržavajući svoju ulogu kao efikasan kanal za široko rasprostranjenje AI implementacije u NHS-u.

Pugmire je dodao: „AI program omogućava kompaniji Answer da okupi najbolje tehničke, kliničke i akademske umove kako bi isporučila rešenje sposobno za promenu načina pružanja zdravstvene zaštite tokom mnogih godina. Imajući u vidu stručnost partnera koji su uključeni i prirodu AI kao alata, ceo projekat ima potencijal da zaista transformiše NHS.“

Vlada je nedavno raspodelila 21 milion funti iz Fonda za dijagnostiku veštačke inteligencije između 64 NHS povereništava kako bi se uveli alati veštačke inteligencije koji će pomoći ubrzanju dijagnoze i lečenja raka pluća.

FAQ:

1. Šta je AIDE?
AIDE je platforma koja implementira veštačku inteligenciju na veliko. Omogućava pristup analizi AI-a u realnom vremenu i podržava kliničke odluke u NHS-u.

2. Koje zdravstvene uslove AIDE podržava?
AIDE podržava dijagnozu i negu različitih zdravstvenih stanja, uključujući moždani udar, demenciju, srčano zatajenje i rak.

3. Kako FLIP funkcioniše?
FLIP je federirana platforma koja omogućava upotrebu podataka iz više NHS povereništava u obuci novih AI modela, čuvajući pritom privatnost podataka pacijenata.

4. Koliko NHS povereništava koristi AIDE?
Trenutno AIDE koristi sedam NHS povereništava, a uspešno je primenjena u bolnici Kings College.

5. Šta je Vladi dodeljeni AI Diagnostic Fund?
Vlada je dodelila 21 milion funti iz AI Diagnostic Fonda kako bi se omogućila primena veštačke inteligencije za dijagnostiku i lečenje raka pluća u NHS-u.

Izvor: UK IT Industry Awards 2023