Некатегоризовано

Deca i veštačka inteligencija: Tri važne lekcije za roditelje

Summary

Veštačka inteligencija je postala deo našeg svakodnevnog života i sve više dece koristi AI aplikacije. Ali, da li su roditelji dovoljno informisani o ovim aplikacijama i kako da razgovaraju sa svojom decom o njima? Kompanija Common Sense Media je odlučila […]

Deca i veštačka inteligencija: Tri važne lekcije za roditelje

Veštačka inteligencija je postala deo našeg svakodnevnog života i sve više dece koristi AI aplikacije. Ali, da li su roditelji dovoljno informisani o ovim aplikacijama i kako da razgovaraju sa svojom decom o njima?

Kompanija Common Sense Media je odlučila da pomogne roditeljima da se lakše snađu tako što je ovim aplikacijama dodelila oznake sa nutritivnim informacijama. Ove oznake su praktičan vodič kako koristiti aplikacije, ali i šta treba izbegavati.

Analizom ovih aplikacija došlo se do nekoliko ključnih saznanja. Na primer, popularni chatbot ChatGPT je dobio samo tri zvezdice od pet mogućih. Ovo otkriva neke nelagodne istine o trenutnom stanju veštačke inteligencije.

Jedna od najvažnijih stvari koju roditelji treba da znaju je da deca već prihvataju veštačku inteligenciju kao nešto čarobno. Učenici koriste ChatGPT u tolikoj meri da se saobraćaj na ovoj aplikaciji značajno menja u skladu sa školskim kalendarom.

Deca su primarna ciljna grupa kompanija koje razvijaju veštačku inteligenciju, iako mnoge od njih opisuju svoje proizvode kao rad u toku. Mnoge aplikacije zahtevaju odobrenje roditelja za korišćenje, ali deca lako zaobilaze ovo pravilo pritiskom na dugme „nastavi“.

Veštačka inteligencija nije čarobna. Ove aplikacije imaju svoje granice, ali i mogu biti opasne. Prilikom testiranja AI aplikacija, primećeno je da često daju netačne odgovore ili podržavaju bolesne ideje. Takođe se lako mogu koristiti za lažiranje slika koje mogu dovesti do zloupotrebe ili vršnjačkog nasilja.

Zbog ovoga je veoma važno da roditelji razgovaraju sa svojom decom o granicama i rizicima korišćenja ovih aplikacija. Veštačka inteligencija će nastaviti da se razvija i deca će je sve više koristiti kako bi se pripremila za budućnost u kojoj će morati da ovladaju veštačkom inteligencijom kako bi uspela u poslu.

Evo tri važne lekcije koje roditelji treba da znaju o veštačkoj inteligenciji kako bi mogli da razgovaraju sa svojom decom na produktivan način:

1) Veštačka inteligencija je najbolja za fikciju, ne za činjenice. Ne možete se osloniti na chatbotove koji znaju sve. Iako se ChatGPT često pokazuje tačnim, to ne znači da uvek daje tačne informacije. Ne postoji mehanizam provere činjenične tačnosti u tim aplikacijama.

2) Veštačka inteligencija nije vaš prijatelj. Iako neke aplikacije imaju simpatičan glas i ponašaju se kao prijatelji, to je samo iluzija. Veštačka inteligencija nije živa i ne zna šta je ispravno ili pogrešno. Ova vrsta interakcije može naškoditi deci i njihovom emocionalnom razvoju.

3) Razgovarajte sa decom o veštačkoj inteligenciji. Budite zainteresovani za to šta vaša deca rade sa ovim aplikacijama i razgovarajte o rizicima koje mogu predstavljati. Na taj način deca će naučiti važne lekcije o veštačkoj inteligenciji i razlikovanju između činjenica i fikcije.

Ove lekcije mogu pomoći roditeljima da bolje razumeju veštačku inteligenciju i pruže smernice deci u korišćenju ovih aplikacija. Veštačka inteligencija je sveprisutna i neće nestati, ali uz pravilan pristup i edukaciju o njenim ograničenjima, deca mogu naučiti kako da koriste ove alate na odgovoran način.