Некатегоризовано

Korišćenje veštačke inteligencije u umetnosti suočava se sa problemima nakon presude da nagradjena slika ne može biti autorsko pravo jer nije dovoljno napravljena od strane ljudi.

Summary

Odluku je doneo odbor za pregled autorskih prava u SAD-u, koji je zaključio da slika generisana veštačkom inteligencijom pod nazivom „Théâtre d’Opéra Spatial“, koja je osvojila prvo mesto na godišnjem umetničkom takmičenju na državnom sajmu u Koloradu 2022. godine, nije […]

Korišćenje veštačke inteligencije u umetnosti suočava se sa problemima nakon presude da nagradjena slika ne može biti autorsko pravo jer nije dovoljno napravljena od strane ljudi.

Odluku je doneo odbor za pregled autorskih prava u SAD-u, koji je zaključio da slika generisana veštačkom inteligencijom pod nazivom „Théâtre d’Opéra Spatial“, koja je osvojila prvo mesto na godišnjem umetničkom takmičenju na državnom sajmu u Koloradu 2022. godine, nije bila kvalifikovana jer autorska zaštita „isključuje dela koja su proizveli ne-ljudi“.

Umetnik Jason Allen tvrdi da mu je korišćenje online platforme za veštačku inteligenciju Midjourney omogućilo da tvrdi autorska prava nad slikom jer je „unela seriju instrukcija, prilagodila scenu, izabrala delove na koje želi da se fokusira i diktirala ton slike“. Međutim, odbor je presudio da „ako su svi ‘tradicionalni elementi autorskog prava’ proizvedeni od strane mašine, delo nema autorsko pravo i Kancelarija ga neće registrovati“.

Presuda dolazi u vreme kada pisci, glumci, muzičari i fotografi tvrde da veštačka inteligencija ugrožava njihova zanimanja, a prati sličnu presudu koja je donesena prošlog meseca u američkom saveznom sudu, da slika stvorena veštačkim inteligentnim sistemom koji je vlasništvo Stivena Thalera ne može biti autorski zaštićena jer su ljudi „ključni deo validnog zahteva za autorskim pravom“.

Sudovi sada rutinski pozivaju se na zahteve autorskog prava u vezi sa zahtevima za ljudsko autorstvo, uključujući odbijanje Autorskog zahteva Kristine Kaštanove za delo „Zarya of the Dawn“, knjige „napisane“ od strane ne-ljudskih spiritualnih bića. Ta presuda primećuje da „nije stvaranje božanstvenih bića“ zaštiti autorsko pravo.

Presedan na ovoj temi takođe uključuje odbijanje tužbe za autorska prava u ime majmuna koji je napravio selfi. Međutim, sudija Beryl Hauel u slučaju Thaler priznaje da čovečanstvo ulazi „u nove granice autorskog prava“ u kojima će umetnici koristiti veštačku inteligenciju kao alat za stvaranje novih dela.

Veštačka inteligencija nije jedina inovacija koja uznemirava svet umetnosti. Analiza povezane oblasti – NFT-ova, ili nenadoknadivih tokena, prema veb stranici dappGambl, otkrila je da 95% od više od 73.000 proučenih nema „praktičnu upotrebu ili vrednost“, dve godine nakon što je tržište dostiglo vrhunac od 22 milijarde dolara (£18 milijardi) u 2021. godini. „Ova zastrašujuća stvarnost trebala bi biti opomena za euforiju“, navodi se u izveštaju.