Некатегоризовано

AMD ima priliku za napredak na tržištu veštačke inteligencije, kaže analitičar

Summary

Napredne mikro uređaje (AMD) mogu da osvoje tržišni udeo na primamljivom tržištu veštačke inteligencije, tvrdi jedan novi optimista. Analitičar Roth MKM Suji Desilva optimističan je u vezi sa prilikama AMD-a da iskoristi talas veštačke inteligencije, što je jedan od razloga […]

AMD ima priliku za napredak na tržištu veštačke inteligencije, kaže analitičar

Napredne mikro uređaje (AMD) mogu da osvoje tržišni udeo na primamljivom tržištu veštačke inteligencije, tvrdi jedan novi optimista.

Analitičar Roth MKM Suji Desilva optimističan je u vezi sa prilikama AMD-a da iskoristi talas veštačke inteligencije, što je jedan od razloga zašto je oznaku za kupovinu dodelio aktijama AMD-a i ciljnu cenu od 125 dolara, kasno u ponedeljak naveče.

„Intenzivnim integrisanjem naprednog kapaciteta grafičkog procesora (GPU) sa više kondenzatora baziranih na Zen (centralni procesor) jezgrima, verujemo da je AMD-ova MI300A veoma dobro osmišljena za visokoefikasne AI zaključke i treninge srednjeg dometa“, napisao je Desilva.

AMD-ov „MI300X čip sa gustim prosečnim CPU kapacitetom, visokom gustinom memorije i visokom propuštenom obradom podataka, dobro se uklapa u nove generativne AI trening zadatke koji uključuju velike jezičke modele (LLM)“, rekao je.

Genoa procesor kompanije takođe ima nadogradnje specifikacija „koje su pogodne za AI zadatke“ i omogućavaju kompaniji da osvoji tržišni udeo, prema Desilvi.

Opširnije, primetio je da AMD ostvaruje rast na tržištu infrastrukture podataka, a vidi dalje dobitke dok AMD stiče momentum među preduzećima.

Iako je tržište računara bilo spor u postpandemijskom svetu, AMD će početi da ima koristi od oporavka u toj kategoriji i u poslu sa igrama. „Iako je ukupna potražnja potrošača ostala ograničena, ipak očekujemo da će se ove oblasti oporavljati tokom narednih nekoliko kvartala“, napisao je.

Akcije AMD-a su porasle 4,2% u jutarnjem trgovanju u utorak na jak dan za Indeks Nasdaq Composite COMP, koji je u plusu 2,2%, i za PHLX Semiconductor Index SOX, koji je u plusu 3,5%.

Čitajte: Akcije Nvidije se kreću ka novom rekordnom vrhu dok raste zanesenost veštačkom inteligencijom.

Izvor: MarketWatch.com.