Некатегоризовано

AMD Menja Fokus s Niskih Na Veštačku Inteligenciju

Summary

U neočekivanom obrtu događaja, AMD je odlučio da prioritet stavi na veštačku inteligenciju (AI) i da se udalji od visokokvalitetnih grafičkih procesora (GPU) za gejming. Ova odluka kompanije može imati negativne posledice za ljubitelje igara, u vidu povećanja cena GPU-a. […]

AMD Menja Fokus s Niskih Na Veštačku Inteligenciju

U neočekivanom obrtu događaja, AMD je odlučio da prioritet stavi na veštačku inteligenciju (AI) i da se udalji od visokokvalitetnih grafičkih procesora (GPU) za gejming. Ova odluka kompanije može imati negativne posledice za ljubitelje igara, u vidu povećanja cena GPU-a.

Sa Nvidijom kao najvećom konkurencijom u trci za AI, AMD želi da osigura svoje mesto na rastućem tržištu veštačke inteligencije. Prepoznajući potencijal AI i njegovu potražnju za hardverom i komponentama, AMD želi da proširi ponudu izvan ograničenih resursa i proizvodnih kapaciteta.

Kao rezultat, AMD može propustiti razvoj visokokvalitetnih opcija za svoje nadolazeće Radeon gejming GPU-e, poput Radeon RX 8800 i 8900. Ova odluka omogućava Nvidiji da dominira tržištem visokokvalitetnog gejminga, što im pruža povoljan položaj za zadovoljenje potreba gejmera. Međutim, ova ograničena ponuda verovatno će doprineti rastu cena, što može biti nepovoljno za potrošače.

Iako odluka AMD-a može razočarati ljubitelje igara, ona se uklapa u trendove u industriji. Nvidia-ine čipovi A100 i H100 vode trku za AI, sa značajnim maržama profita i projekcijom rasta tržišta koji bi dostigao 150 milijardi dolara do 2027. Ovi podaci jasno pokazuju zašto AMD menja fokus na AI i visokoperformantno računarstvo (HPC).

Da bi podržao svoje ambicije u oblasti veštačke inteligencije, AMD namerava da se usredsredi na proizvodnju programabilnih poljačkih kola (FPGA) i grafičkih procesora opšte namene (GPGPU), umesto da usmerava poluprovodnike ka GPU-ima visoke klase namenjenim potrošačima. Ovaj strateški potez omogućava AMD-u da uključi kola koja su pogodna za primenu mašinskog učenja i dubokog učenja.

Međutim, iako ovaj pomak može koristiti AMD-u na duže staze, postavlja se pitanje zabrinutosti korisnika. Ograničena ponuda GPU-a u svrhu gejminga mogla bi rezultirati nestašicom i naglim porastom cena, slično kao što smo videli 2020. godine.

Kao zaključak, odluka AMD-a da prioritet stavi na AI umesto na visokokvalitetne GPU-e za gejming ima potencijal da utiče kako na tržišnu poziciju kompanije, tako i na džepove potrošača. Dok trka za dominacijom AI postaje sve žustrija, ostaje da se vidi kako će se ovaj pomak odvijati i kakve će posledice imati na gejming zajednicu.