Некатегоризовано

Amazonova divizija Alexa spremna je za veliki broj otpuštanja radnika

Summary

Amazon planira veliki broj otpuštanja radnika u svojoj diviziji Alexa, prenosi Bloomberg, pozivajući se na unutrašnju kompanijsku belešku koju je video ovaj medijski izvor. Ova odluka deo je napora kompanije da se fokusira na razvoj mogućnosti koje obuhvataju generativnu veštačku […]

Amazonova divizija Alexa spremna je za veliki broj otpuštanja radnika

Amazon planira veliki broj otpuštanja radnika u svojoj diviziji Alexa, prenosi Bloomberg, pozivajući se na unutrašnju kompanijsku belešku koju je video ovaj medijski izvor. Ova odluka deo je napora kompanije da se fokusira na razvoj mogućnosti koje obuhvataju generativnu veštačku inteligenciju (AI).

Prema izjavi portparola kompanije Amazon za PYMNTS, ulaganja u generativnu veštačku inteligenciju dodatno će unaprediti Alexa uređaj, čineći ga još intuitivnijim, inteligentnijim i korisnijim nego ikada pre. Portparol je dodao da će se neki resursi i napori preusmeriti na generativnu AI tehnologiju kako bi bolje odgovarali potrebama korisnika.

Iako tačni detalji o kojim inicijativama se radi nisu otkrivena, Amazon ima za cilj da unapredi mogućnosti svog glasovnog asistenta Alexa. Glavni izazov sa kojim se trenutno susreće jeste proširenje njegove funkcionalnosti van osnovnih zadataka kao što su informacije o vremenskoj prognozi ili puštanje muzike.

U izveštaju Bloomberga se takođe navodi da su se pojavile naprednije konverzacijske alatke, poput OpenAI ChatGPT, što je naglasilo nedostatke Amazonovog softvera. Zbog toga, timovi u Amazonu trenutno rade na poboljšanju mogućnosti koje Alexa pruža u ovom pogledu.

Otpuštenim radnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi biće saopšteno u petak, sledeće nedelje obaveštenja će dobiti zaposleni u Indiji, dok će radnici u drugim zemljama biti obavešteni u različitim fazama kako bi se omogućile konsultacije sa grupama zaposlenih i druge relevantne faktore.

Ova odluka dolazi nakon što je Amazon prošle godine imao svoje najmasovnije otpuštanje zaposlenih, koje je rezultiralo ukidanjem 27.000 korporativnih pozicija zbog prevelikog broja zaposlenih tokom pandemije.

Amazon je od tada nastavio sa sprovođenjem mera smanjenja troškova, što je dovelo do daljeg smanjenja radnih mesta u svojoj muzičkoj diviziji, odeljenju za video-igre i prodavnicama fizičke odeće.

U septembru, kompanija je najavila dodavanje funkcionalnosti koje pokreće generativna AI tehnologija na nekim od svojih uređaja poput Echo i Fire TV. Ovi uređaji omogućiće korisnicima da dožive mogućnosti ove tehnologije kod kuće i u pokretu.

FAQ:
Q: Kako će otpušteni radnici biti podržani?
A: Amazon podržava otpuštene radnike u nalaženju novih koraka i ostaje optimističan u pogledu budućnosti Alexa uređaja.

Q: Koji su ciljevi kompanije Amazon u vezi sa Alexa uređajem?
A: Kompanija ima za cilj da unapredi funkcionalnosti svog glasovnog asistenta Alexa, kako bi prevazišao trenutne izazove i postao sveobuhvatniji alat za korisnike.

Q: Kako su otpuštanja radnika uticala na kompaniju Amazon?
A: Otpuštanja radnika su deo mera smanjenja troškova koje je Amazon preduzeo nakon masovnih zapošljavanja tokom pandemije.