Некатегоризовано

Amazon zahteva od autora da otkriju korišćenje veštačke inteligencije

Summary

Amazon.com je saopštio da će autori koji koriste njegov program za e-knjige sada biti obavezni da otkriju da li njihovi radovi uključuju materijal generisan veštačkom inteligencijom. Ova odluka je doneta kao odgovor na zabrinutost koju je izrazila Authors Guild i […]

Amazon zahteva od autora da otkriju korišćenje veštačke inteligencije

Amazon.com je saopštio da će autori koji koriste njegov program za e-knjige sada biti obavezni da otkriju da li njihovi radovi uključuju materijal generisan veštačkom inteligencijom. Ova odluka je doneta kao odgovor na zabrinutost koju je izrazila Authors Guild i druge organizacije, koje su se plašile da bi knjige generisane veštačkom inteligencijom mogle da zasene tradicionalna dela i obmanu potrošače. Authors Guild vidi ovo kao pozitivan korak ka transparentnosti i odgovornosti u vezi sa sadržajem generisanim veštačkom inteligencijom. Međutim, Amazon je naveo da neće javno identifikovati knjige sa materijalom generisanim veštačkom inteligencijom u ovom trenutku, mada se ta politika može revidirati u budućnosti.

eBay predstavio AI alat za jednostavno kreiranje prodajnih oglasa

eBay je predstavio novi AI alat koji olakšava proces kreiranja prodajnih oglasa. Ovaj inovativni alat generiše opise, naslove i još mnogo toga na osnovu jedne fotografije proizvoda, što omogućava prodavcima lakše postavljanje oglasa, posebno onima koji možda nisu upoznati sa procesom. AI alat čak predlaže i cene i troškove dostave, što ubrzava proces postavljanja oglasa. Prvobitno dostupan korisnicima iOS uređaja, eBay planira da proširi ovu mogućnost na širi auditorijum u budućnosti.

Evropska federacija novinara i ACT se pridružili RSF-ovom projektu AI povelje za medije

Evropska federacija novinara (EFJ) i Udruženje komercijalne televizije i video-na zahtev usluga u Evropi (ACT) pridružili su se organizaciji Reporteri bez granica (RSF) u projektu stvaranja AI povelje za regulisanje medija. Ova saradnja, koju sada podržava 18 medijskih organizacija, ima za cilj zaštitu integriteta vesti i informacija u doba veštačke inteligencije. Kroz ovaj projekat, EFJ, ACT i Thomson fondacija će zajedno raditi na uspostavljanju etičkih smernica za korišćenje veštačke inteligencije u medijima.

Google će zahtevati otkrivanje AI sadržaja u političkim oglasima

Počevši od novembra, Google će zahtevati da politički oglasi jasno otkriju korišćenje sintetičkog sadržaja, uključujući slike ili video snimke generisane veštačkom inteligencijom. Ova nova pravila imaju za cilj da spreče zavaravajuće predstavljanje u političkom oglašavanju, posebno kako tehnologija veštačke inteligencije napreduje i povećava zabrinutost u vezi sa potencijalnom dezinformacijom tokom izbornih kampanja. Ažuriranje politike će se odnositi na slikovni, video i audio sadržaj, a posebno je važno jer se bliži predsednička kampanja u SAD 2024. godine.

Evropa prednjači u regulisanju veštačke inteligencije usled rastućeg geopolitičkog rizika

Dok rastu geopolitičke tenzije širom sveta, Evropa se ističe svojim proaktivnim pristupom regulisanju veštačke inteligencije. Fokus regiona na upravljanje veštačkom inteligencijom, koji se ogleda u inicijativama poput EU Regulatornog akta o veštačkoj inteligenciji, kontrastira sa relativno malim interesovanjem za geopolitiku među evropskim preduzećima. Nedavni geopolitički razvoji učinili su tržišta podložnijim rizicima, izazivajući izazove u prethodno stabilnom investicionom okruženju. Opredeljenje Evrope za regulisanje veštačke inteligencije stavlja je u poziciju lidera u oblikovanju budućnosti upravljanja veštačkom inteligencijom.