Некатегоризовано

Alibaba Odlučuje da zadrži svoj poslovni sektor Cloud Intelligence

Summary

Alibaba, kineski tehnološki gigant, saopštio je da neće izdvajati svoj poslovni sektor Cloud Intelligence. Ova odluka je objavljena zajedno sa kompanijskim kvartalnim prihodima i verovatno je rezultat ograničenja američke vlade uvoza tehnologije za oblačno računanje i veštačku inteligenciju (AI) u […]

Alibaba Odlučuje da zadrži svoj poslovni sektor Cloud Intelligence

Alibaba, kineski tehnološki gigant, saopštio je da neće izdvajati svoj poslovni sektor Cloud Intelligence. Ova odluka je objavljena zajedno sa kompanijskim kvartalnim prihodima i verovatno je rezultat ograničenja američke vlade uvoza tehnologije za oblačno računanje i veštačku inteligenciju (AI) u Kinu.

CEO Eddie Wu je izjavio: „S obzirom na neizvesnost u sadašnjem okruženju, nakon procene smo odlučili da ne nastavljamo sa potpunom izdvojenostu Cloud Intelligence grupe. Alibaba grupa će i dalje ulagati strateški u Cloud Intelligence grupu na dugoročnom nivou. Istovremeno, Cloud Intelligence grupa će nastaviti da održava nezavisno poslovanje pod vođstvom svog CEO-a i nadzireno od strane svojih direktora.“

Važno je napomenuti da je Bela kuća prošlog meseca najavila da će zaustaviti isporuke naprednih čipova za veštačku inteligenciju koje dizajniraju kompanije poput Nvidia-e Kini, sa ciljem da smanji pristup Pekingu vrhunskim tehnologijama SAD i pojača vojne sposobnosti.

Sa tim na umu, predsednik Alibaba-e, Joe Tsai, je analitičarima saopštio da će se kompanija umesto toga fokusirati na „razvoj održivog modela rasta na osnovu rastuće potražnje za umreženim AI-om i visoko skaliranim uslugama za oblačno računanje.“

Eddie Wu je dodao da je tokom ovog kvartala došlo do procvata veštačke inteligencije, što je stvorilo rastuću potražnju za računarskom snagom i uslugama velikih modela.

„Oblačno računanje je infrastruktura digitalne ekonomije“, rekao je Wu. „To je poslovni model koji postiže mrežne efekte sa računarskim resursima i servisni model koji obuhvata i mrežne i širinske efekte.“

Nadalje, Wu je izjavio da će ulaganja u IT rasti eksponencijalno u eri veštačke inteligencije, a potražnja za oblačnim računanjem će se takođe eksponencijalno povećavati, što stvara ogromne dodatne mogućnosti.

CEO je tokom kvartalnih prihoda u septembru izjavio da će poremećaji doneti veštačkom inteligencijom „najznačajniju promenu“ u narednih 10 godina u svim industrijama.

Kako bi istakla svoju posvećenost veštačkoj inteligenciji, Alibaba je najavila planove za strateška ulaganja u tehnološke kompanije pokretane AI-em, internet platforme i globalnu trgovačku mrežu.

Prihodi u ovom kvartalu pokazuju da su prihodi od poslovanja u oblaku Alibaba-e porasli za 2%, dok su ukupni prihodi kompanije porasli za 9% u odnosu na prethodnu godinu. Jednostavno, sektor na oblak je najveći pružalac usluga za oblak u Kini, i bio je planiran da se izdvoji u okviru širih restrukturiranja kompanije.

Alibaba je najavila u martu da će postati holding kompanija i podeliti svoje različite sektore u šest različitih poslova, fokusirajući se na oblasti kao što su oblak, mediji i logistika.

FAQ:

1. Da li će Alibaba ipak izdvojiti svoj poslovni sektor Cloud Intelligence?

Ne, Alibaba je odlučila da zadrži svoj poslovni sektor Cloud Intelligence.

2. Šta je uticalo na ovu odluku?

Odluka je objavljena kao rezultat ograničenja američke vlade uvoza tehnologije za oblačno računanje i veštačku inteligenciju u Kinu.

3. Koji su planovi Alibabe u vezi sa razvojem veštačke inteligencije?

Alibaba će se umesto toga fokusirati na razvoj održivog modela rasta zasnovanog na rastući zahtevima za umreženim AI-om i visoko skaliranim uslugama za oblačno računanje.