Некатегоризовано

Odložena izložba Ai Weiweija zbog kontroverznih komentara o sukobu u Izraelu i Gazi

Summary

Getty Images Autor: Jasmin Rufo i Ian Youngs BBC News Poznati kineski umetnik Ai Weiwei izjavio je da je njegova nova izložba otkazana nakon što je objavio komentare na društvenim mrežama u vezi konflikta u Izraelu i Gazi. Izložba ovog […]

Odložena izložba Ai Weiweija zbog kontroverznih komentara o sukobu u Izraelu i Gazi

Getty Images
Autor: Jasmin Rufo i Ian Youngs
BBC News

Poznati kineski umetnik Ai Weiwei izjavio je da je njegova nova izložba otkazana nakon što je objavio komentare na društvenim mrežama u vezi konflikta u Izraelu i Gazi.
Izložba ovog umetnika i aktiviste trebalo je da bude otvorena u sredu u galeriji Lisson u Londonu.
Ai, koji je podržavao Palestince, rekao je da je „predan izražavanju svoje perspektive“.
Galerija je saopštila da nema mesta za raspravu koja se može okarakterisati kao antisemitska ili islamofobna.
Njihovo saopštenje je navelo: „Nakon dugih razgovora sa Ai Weiweiem, nakon komentara koje je objavio na internetu, zajedno smo se složili da sada nije pravo vreme za predstavljanje njegovog novog rada.“
Njegov objavljeni komentar, koji je kasnije izbrisan, sugerisao je da je „osećaj krivice zbog progona jevrejskog naroda“ prenet i zadržan protiv arapskog sveta.
Takođe je rekao da je jevrejska zajednica jaka i ima uticaj u medijima, finansijama i kulturi u SAD-u, i da je američka vojna podrška Izraelu od 3 milijarde dolara godišnje znači da dve zemlje imaju „deljenu sudbinu“.

FAQ:
1. Ko je Ai Weiwei?
Ai Weiwei je savremeni umetnik, dokumentarista i aktivista koji je postao poznat kada je otvoreno bio kritičan prema stavu kineske vlade o demokratiji i ljudskim pravima. On je rođen u Pekingu 1957. godine i odrastao u radničkim logorima na severozapadu Kine, nakon što je njegov otac, Ai Qing, antiestablišmentski pesnik, bio proteran.

2. Kako se Ai Weiwei zalagao za prava Palestinaca?
Ai Weiwei je poznat po svojoj podršci ljudskim pravima i otvoreno je izražavao podršku palestinskom narodu. 2016. snimio je dokumentarni film „Human Flow“ u Gazi o globalnoj izbegličkoj krizi.

3. Šta se dešava u Izraelu i Gazi i zašto sada?
Konflikt između Izraela i Gaze postoji već nekoliko decenija i proizlazi iz teritorijalnih, političkih i religijskih nesuglasica. Aktuelni sukob između Izraela i Hamasa, vlasti u Gazi, izbio je zbog raketnih napada i nasilja na obe strane.