Некатегоризовано

The Fashion Industry Embracing Artificial Intelligence in Design

Summary

Modna industrija u potpunosti prihvata upotrebu veštačke inteligencije (AI) kako bi unapredila različite aspekte dizajna i proizvodnje. Kalvin Vong, inovator u modi, razvio je Interaktivnog Asistenta za Dizajn u Modnoj Industriji (AiDA), sistem veštačke inteligencije koji koristi tehnologiju prepoznavanja slika […]

The Fashion Industry Embracing Artificial Intelligence in Design

Modna industrija u potpunosti prihvata upotrebu veštačke inteligencije (AI) kako bi unapredila različite aspekte dizajna i proizvodnje. Kalvin Vong, inovator u modi, razvio je Interaktivnog Asistenta za Dizajn u Modnoj Industriji (AiDA), sistem veštačke inteligencije koji koristi tehnologiju prepoznavanja slika kako bi ubrzao proces dizajniranja. AiDA može prepoznati elemente dizajna i generisati predloge za dizajnere kako bi poboljšali i modifikovali originalne ideje. Vong ističe da AI treba da podrži inspiraciju i kreativnost dizajnera, a ne da zamenjuje njihovu originalnost.

Kraljevski koledž umetnosti (RCA) u saradnji sa Polytechnic Univerzitetom iz Hong Konga vodi Laboratoriju za Veštačku Inteligenciju u Dizajnu (AidLab), koja istražuje transformacioni uticaj AI u modnoj industriji, od konceptualizacije i izrade do distribucije i recikliranja. Specijalizovani AI alati, poput AiDA-e, poboljšavaju korisničko iskustvo pružanjem personalizovanih preporuka i efikasnije pretrage. Projekti AidLab-a predstavljeni tokom Londonske Nedelje Mode uključuju Neo Couture, digitalno očuvanje zanatskih veština, i AI Loupe, koje asistira dizajnerima u održivoj upotrebi viška tkanine.

Iako se upotreba AI u modnom dizajnu proširuje, potrebno je obratiti pažnju na pitanja koja se odnose na intelektualnu svojinu i regulativne okvire. Budućnost AI u industriji će zavisiti od toga koliko dizajneri zadrže kontrolu nad procesom donošenja odluka i spremnosti kompanija da investiraju u AI tehnologiju.

Definicije:

– AI (Veštačka inteligencija): Simulacija ljudske inteligencije u mašinama koje su programirane da razmišljaju i uče kao ljudi.
– AiDA (Interaktivni Asistent za Dizajn u Modnoj Industriji): Prvi AI sistem razvijen od strane Kalvina Vonga, koji koristi tehnologiju prepoznavanja slika kako bi pomogao dizajnerima da poboljšaju i modifikuju svoje originalne ideje.
– RCA (Kraljevski koledž umetnosti): Vodeća postdiplomska institucija za umetnost i dizajn u Velikoj Britaniji.
– AidLab (Laboratorija za Veštačku Inteligenciju u Dizajnu): Kolektivni projekat RCA i Polytechnic Univerziteta iz Hong Konga koji istražuje upotrebu AI u različitim aspektima dizajna.